Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako se obleči za v službo?

20. 1. 2017; 07.00
Avtor: Ajda Kogovšek
Obleka, služba, ženska

foto: Profimedia

Pravila oblačenja se med različnimi službami zelo spreminjajo. Zato se čimprej pozanimajte, kakšna pravila veljajo v vaši. Če pri vas ni določenih pravil, pa vam mi razkrivamo nekaj nasvetov, s katerimi nikoli ne boste zgrešili in če se jih boste držali, boste vedno oblečeni primerno. Seveda je vedno možno profesionalen videz nekoliko omehčati in doseči videz večje sproščenosti, v kolikor v vaši službi ni tako strogih pravil oblačenja, kar pa boste lahko presodili sami.

Zato se čimprej pozanimajte, kakšna pravila veljajo v vaši. Če pri vas ni določenih pravil, pa vam mi razkrivamo nekaj nasvetov, s katerimi nikoli ne boste zgrešili in če se jih boste držali, boste vedno oblečeni primerno. Seveda je vedno možno profesionalen videz nekoliko omehčati in doseči videz večje sproščenosti, v kolikor v vaši službi ni tako strogih pravil oblačenja, kar pa boste lahko presodili sami.

Čeprav so morda pravila oblačenja pri vas zelo striktna, imate še vedno veliko možnosti, da skozi svoj stil izrazite sebe. Ključ je v raznih kombinacijah, modnih dodatkih, nakitu in celo čevljih. Če vam gre kombiniranje različnih kosov dobro od rok, tako modnih kot elegantnih, potem ste na pravi poti, da boste vedno videti profesionalni in primerno oblečeni. Držite se le pravila, naj bo službeni videz nekoliko bolj dominanten kot vaš videz v prostem času.

1. Bluze in topi

Vaša garderoba naj sestoji iz preprostih bluz in srajc v nežnih barvah, priporočamo vam predvsem belo, nežno roza in modro. Bluze so lahko potiskane z različnimi vzorci ali pa enobarvne, vendar v temnih odtenkih. Modni topi so lahko odličen dodatek k vašemu stilu, če le ne kričijo po pozornosti ali pa razkrivajo preveč. Zgornji deli so lahko brez rokavov, s kratkimi rokavi, z dolgimi rokavi ali celo puliji, nikoli pa ne nosite majic z naramnicami. Privoščite si prijetnejše materiale, kot so svila in saten, saj so že sami po sebi videti elegantni. Izogibajte se potiskom, okraskov in različnih logotipov na zgornjih delih.

2. Hlače in krila

Hlače naredijo ali pa pokvarijo vaš poslovni videz, zato je pomembno, da si izberete prave. Držite se temnih oziroma črnih hlač, spodaj ozko ali ravno odrezane, izogibajte pa se širokim in ohlapnejšim modelom. Če je to dovoljeno, si lahko nadenete tudi jeans, ampak vedno izberite čimbolj temne odtenke. Nikoli ne nosite zbledelih ali strganih hlač. Hlače naj bodo vedno umirjen kos vaše garderobe. Popolno krilo za vašo službo je oprijeto in do kolen, svetujemo vam predvsem črno, sivo in temne barve. Lahko je odrezana pod koleni ali tik nad koleni.

3. Kostimi, jopiči in suknjiči

Kostimi, tako hlačni kot krilni, so vedno prava izbira. Lahko jih nosite skupaj ali pa jih kombinirate z drugimi oblačili in s posebnimi bluzami ali srajcami. Blazer, kot imenujemo suknjič, lahko nosite zraven skoraj vsakih hlačah in tako dosežete poslovni videz. Suknjiči in jopiči imajo ponavadi en ali dva gumba, če sta zapeta, je vaš videz nekoliko bolj resen, z odpetim pa dosežete malenkost bolj sproščen videz. Če je le-ta krajši, ga lahko nosite ob različnih oblekah in ste videti bolj elegantni in tak videz je bolj primeren za vašo službo.

4. Modni dodatki

Včasih so modni dodatki tisti, ki prikažejo vaš okus za modo, saj z njimi vedno lahko eksperimentirate. Paziti pa morate, da z njimi ne pretiravate. Načeloma ne morete zgrešiti z zlatom, srebrom ali kovinskimi modnimi dodatki, če le z njimi ne pretiravate. Izogibajte se plastičnim, bleščečim in flourescentnimi barvam modnih dodatkov. Lahko pa ste z dodatki tudi malo bolj diskretni, nosite lahko viseče uhane, korekcijska očala slavnih blagovnih znamk, lep prstan z ujemajočo se verižico, ročno uro ali pa celo različne modne dodatke v laseh.

Pomembno je, da si kombinacije oblačil nikoli ne poiščete v vaši omari na hitro, ko se vam že mudi, ampak si za to vzamete čas. Večer prej si pripravite, kaj boste naslednji dan oblekli. Nikoli ne pozabite, da je vaš poslovni videz veliko bolj pomemben kot vaš videz v prostem času. Vseeno pa najdite pravo kombinacijo, ki bo primerna za vašo službo in se boste v njej dobro počutili.

Kar se tiče čevljev, vam svetujemo, da vedno obujete čevlje, v katerih lahko hodite. Ne pretiravajte z višino petk, jih pa priporočamo, če vaš delavnik ne zahteva ravno 8-urnega stanja na nogah. Peta je lahko visoka le nekaj centimetrov, s tem pa bo vaš videz popolnoma dovršen. S peto so nekoč izražali svoj status v družbi in še danes je tako, da ženskam petke dajejo neko notranjo moč, s katero si lahko veliko pomagamo v poslovnem svetu. Ne nosite pa odprtih čevljev, športnih copat in japonk, dovoljeni čevlji so le elegantni čevlji, čevlji s peto, balerinke in zaprti sandali.

prejšnji članek
Resnična zgodba: Kaznovala sem ga z varanjem
Zdravje
Resnična zgodba: Kaznovala sem ga z varanjem
naslednji članek
Celine Dion presenetila s to odločitvijo
Svet slavnih
Celine Dion presenetila s to odločitvijo