Rusko veleposlaništvo
Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vam gre za nohte?

27. 12. 2016; 08.15
Avtor: M. B./Revija Maja
dreamstime_xxl_40483436

foto: Dreamstime

Lomljivi nohti so zelo razširjena težava in pri veliko ljudeh razlog, da se sramujejo svojih rok.

Poleg ne prav estetskega videza lahko povzročajo tudi bolečine, zlasti kadar se prizadeti noht preveč odlomi in odtrga od posteljice. Rešitev? Pomagamo si lahko na različne načine, od dodajanja vitaminov k prehrani do profesionalne manikire.

Razlogi za lomljenje

Za pojav lomljivih nohtov obstaja več razlogov, glavni pa so stik z agresivnimi kemikalijami, različne bolezni, včasih pa nohtom manjka samo malo skrbne nege, vlage, zaradi česar postanejo manj elastični in se začnejo lomiti.

Pomanjkanje vitaminov

Nohti potrebujejo celo vrsto vitaminov za zdravo rast in lep videz. Če postanejo lomljivi, je to znak pomanjkanja vitaminov A, B, C, biotina, folne kisline in kobalamina. Vendar pozor, tudi predoziranje vitamina A lahko vodi k lomljenju nohtov.

Kemikalije

Kdor vsakodnevno veliko prihaja v stik s kemikalijami, denimo mili ali pralnimi sredstvi, pogosteje trpi za lomljivimi nohti. Ena od možnosti, kako se obvarovati pred tem, je uporaba gumijastih rokavic. Tudi odstranjevalec laka lahko izsuši nohte, kar pa je enostavno preprečiti: nohtom morate privoščiti odmor od stalnega lakiranja, da se lahko regenerirajo.

Pomanjkanje mineralov

Tudi minerali - zlasti kalcij - so pomembni za zdravo rast nohtov. Če se pojavijo lomljivi nohti v kombinaciji z utrujenostjo, občutkom mraza, bledico, nihanjem razpoloženja in glavoboli, pa je to lahko tudi znak pomanjkanja železa. V tem primeru morate nujno obiskati zdravnika.

Bolezni kože

Glivice na nohtih, ekcemi in luskavica so bolezni, ki so ravno tako odgovorne za lomljive nohte. Tudi tu pomaga obisk pri zdravniku, ki analizira težavo in predpiše ustrezna zdravila.

Bolezni ščitnice

Bolezni hormonskega sistema, na primer žleze ščitnice (premočno ali preslabotno delovanje), so lahko razlog za lomljive nohte. Posebej pozorni bodite, če imate istočasno tudi štrenaste lase, ste izčrpani, se hitro utrudite, veliko znojite, imate težave s telesno težo in krvnim tlakom ali k suhosti nagnjeno kožo.

Revmatoidni artritis

Revmatoidni artritis je najpogostejša vrsta revmatskih obolenj pri nas. Pacienti, ki trpijo za tem, imajo pogosto tudi lomljive nohte brez leska, manjše krvavitve pod nohti ali motnje v rasti nohtov.

Kako si pomagati?

Ob vsem napisanem je videti, kot da smo povsem nemočni pri kakovosti naših nohtov. Vendar to ne drži. S primerno nego in prehrano lahko stanje občutno izboljšate in plasteče se, lomljive nohte spremenite v močne in lepe, ki jim nič ne more do živega.

Prehrana

Dermatologi svetujejo uživanje biotina (vitamin B7), po katerem se debelina nohta poveča kar za 25 odstotkov. Biotin dobimo iz korenja, oreščkov, kot so mandlji in orehi, jajc, kozjega in kravjega mleka, jagod in malin, čebule, kumar in cvetače. Lahko pa ga jemljete tudi v obliki prehranskih dodatkov.

Nega

-         Lomljivih nohtov ne strizite s škarjicami, ampak jih oblikujte s pilo. Pilite jih le v eno smer, saj boste s tem preprečili cepljenje. Svetujemo kratke nohte, spiljene v kvadratno obliko, rahlo zaobljeno proti vrhu.

-         Uporabljajte utrjevalce nohtov, ki vsebujejo najlon. Ta na nohtu naredi dodatno oblogo, ki krepi strukturo nohta. Naravni utrjevalec za nohte pa je olivno olje, ki ga nanesete na nohte in pustite učinkovati vsaj 15 minut.

-         Za bolj zdrave nohte lahko uporabite losjon, ki vlaži roževino. Najboljši vsebuje veliko snovi, kot so mineralna olja in glicerin, ali tesnilnih snovi (vazelin in čebelji vosek).

-         Nohtom privoščite tudi nekaj počitka od laka, da pridejo do zraka. Nanje nanesite vlažilno kremo in pustite, da se zdravilne snovi dobro vpijejo.

-         Razvajajte nohte s kopeljo. Za nekaj minut jih namočite v mešanico malo segretega olivnega olja in nekaj kapljic jojobinega olja. Kopel vtrite tudi v obnohtno kožico. 

-         Po vsakem stiku z vodo nohte in obnohtno kožico navlažite s kremo. Pred spanjem si roke in nohte obilno namažite s kremo, nato pa si nadenite bombažne rokavice.

prejšnji članek
Marjetka Vovk doživela takšno presenečenje
Resničnostni šovi
Marjetka Vovk doživela takšno presenečenje
naslednji članek
Uganete, kdo je njena slavna mama?
Svet slavnih
Uganete, kdo je njena slavna mama?