Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Nepogrešljiva živila za lepo kožo

23. 10. 2016; 05.00
Avtor: Tina Osterman /Bodi zdrava
obraz koža ženska rjavolaska jesen glava

foto: Pixabay

Če želite imeti sijočo in mladostno kožo, si lahko pomagate z naslednjimi živili.

Koža je naš največji organ, kazalec naše mladosti, lepote in zdravja. Skrivnost sijoče kože pa se ne skriva v ličilih, ampak v hrani. Študije so pokazale, da nekatera živila pripomorejo k lepši, bolj sijoči koži ter preprečujejo nastanek gub in mozoljev. Če želite imeti sijočo in mladostno kožo, si lahko pomagate z naslednjimi živili.

AVOKADO
Redno uživanje avokada blagodejno deluje na kožo in telo. Avokado vsebuje velike količine vitamina B in E, ki v skupnem skrbita za vitalnost in lesk kože, zmanjšujeta rdečico in zabuhlost. Avokado vsebuje tudi veliko vitamina C, ki krepi imunski sistem in preprečuje vnetje kože. Ta tropski sadež je odličen v solati, lahko ga uporabimo za smuti, nekateri pa ga uporabljajo tudi kot domačo masko za obraz. Avokadovo olje skrbi za mladostni videz, saj spodbuja nastajanje kolagena v koži.

ČOKOLADA


Kakav pripomore k naravnemu siju in izboljša videz kože. Temna čokolada, v kateri je vsaj sedemdeset odstotkov kakava, blagodejno vpliva na zdravje kože in pospešuje krvni obtok. Kakav deluje lepotilno in zdravilno, saj vlaži kožo, skrbi za njeno čvrstost in prožnost. Kofein v čokoladi pa začasno pripomore tudi k zmanjšanju zabuhlosti. Temna čokolada vsebuje tudi veliko flavonoidov, močnih antioksidantov, ki zmanjšujejo hrapavost kože. Študije so pokazale, da vsakodnevno uživanje temne čokolade pomaga ščititi kožo pred ultravijoličnimi žarki.

JOGURT
Jogurt vsebuje veliko beljakovin, ki pomagajo k trdnejši in prožnejši koži, ki je bolj odporna proti škodljivim zunanjim vplivom. Grški jogurt je še bolj blagodejen, saj vsebuje dvakrat več beljakovin kot navadni, in je poln vlaknin. Za mehko kožo si privoščite jogurt z jagodami ali borovnicami, če si ga nanesete na obraz kot masko, pa bo zgladil in omilil tudi številne nepravilnosti na koži, vaša koža pa bo obnovljena.

ZELENI ČAJ
Zeleni čaj vsebuje močne antioksidante, ki dokazano zmanjšujejo rdečico in zdravijo vnetja kože. Deluje kot balzam za kožo, saj ji daje sijaj, jo pomirja in zdravi. S svojimi zdravilnimi lastnostmi upočasnjuje proces staranja, zavira nastanek bolezenskih celic in rakavih obolenj. Za lepo kožo brez rdečice spijte skodelico zelenega čaja na dan skupaj z limono, saj bo ta poskrbela, da se bodo zdravilne lastnosti čaja še bolj vsrkale v celice.

JAGODIČEVJE


Jagode vsebujejo veliko vitamina C, ki učinkovito upočasnjuje staranje. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki se prehranjujejo s hrano, ki je bogata z vitaminom C, manj gub in manj izsušeno kožo. Vitamin C namreč učinkovito pomaga pri boju proti prostim radikalom ter pripomore h gradnji kolagenskih vlaken in čilosti kože. Priporočljivo je, da dnevno poskrbite za zadosten vnos živil z vitaminom C, veliko pa ga vsebujejo tudi limone, pomaranče in grenivke.

Jogurt vsebuje veliko beljakovin, ki pomagajo k trdnejši in prožnejši koži. foto: Pixabay

MANGO
Mango je kralj sadežev, ko govorimo o negi kože. Je odličen vir vitamina C in beta-karotena, ki se v telesu pretvori v vitamin A, ki med drugim skrbi za obnovo tkiv in zdravje kože. Če nam v telesu primanjkuje tega vitamina, je naša koža hitro izsušena in utrujena. Mango lahko uživamo kot dietni sadež, saj vsebuje malo kalorij, ali pa ga uporabljamo kot masko za obraz. Mango očisti zamašene pore in mozolje, z rednim uživanjem pa bo vaša koža postala mehka, gladka in prijetna na dotik.

PAPRIKA


Rdeča paprika je odlična za kožo, saj vsebuje veliko vitamina C, veliko vlaknin, vitamina B6 in karotenoidov, ki preprečujejo gube in spodbujajo cirkulacijo krvi v koži ter posledično skrbijo za obnovo. Rdeča paprika ima malo kalorij, zaradi visoke vsebnosti vlaknin hitro nasiti, zaradi karotenoidov pa pomaga pri boju z mozolji. Študije kažejo, da imajo ljudje, ki se prehranjujejo z zeleno ali rumeno papriko ali zelenjavo, tudi manj gubic okoli oči.

KOKOSOVO OLJE
Kokosovo olje je bogat vir nasičenih maščob, vsebuje pa tudi lavrinsko oziroma protivirusno kislino, ki preprečuje virusne okužbe, vnetja in mozolje. Zaradi svojega protibakterijskega delovanja je odličen pri negi problematične in poškodovane kože. Kokosovo olje lahko redno uporabljate pri kuhanju, z njegovim rednim nanosom na obraz pa bo vaša koža gladka in sijoča kot še nikoli prej! Kokosovo olje vsebuje veliko maščobnih kislin in vitamina E, ki skupaj poskrbijo za mehkobo in vlažnost kože, hkrati pa preprečujejo nastanek gub.

OREŠČKI
Oreščki so zdrava malica, saj so izjemno bogat vir vitamina E, ki odlično vpliva na prožnost kože in jo učinkovito varuje pred škodljivimi ultravijoličnimi žarki. Oreščki vsebujejo vitamin E, baker, magnezij, mangan, kalij, kalcij in železo, ki v skupnem skrbijo za zdravo delovanje kože. Najučinkovitejši so mandlji, lešniki, pistacije, za kožo pa so odlični tudi brazilski oreščki, saj vsebujejo veliko mineralov, kot sta cink in selen. Selen prispeva k povečevanju belih krvnih celic v telesu, ki se bojujejo proti okužbam ter skrbijo za zdrav imunski sistem in sijočo kožo.

GRANATNO JABOLKO


Granatno jabolko mnogi imenujejo kar čudežni sadež, saj pomaga izgubljati kilograme, vsebuje zakladnico vitaminov in antioksidantov ter deluje zdravilno na kožo. Granatno jabolko vsebuje mnogo sestavin, ki delujejo proti mozoljem in pomagajo pri celjenju poškodb na koži zaradi mozoljev. Če njegov sok nanesete na prizadeti del kože, se bodo mozolji posušili, rdečica pa bo izginila. Sok granatnega jabolka ozdravi kožo, spodbuja nastajanje kolagena in pomaga pri prožnosti kože ter posledično ohranja mladosten videz. Sok granatnega jabolka s svojimi sestavinami kožo tudi varuje pred izsušenostjo.

prejšnji članek
Šampon izdelajte sami
Moda&Lepota
Šampon izdelajte sami
naslednji članek
Vsi delamo te napake
Moda&Lepota
Vsi delamo te napake