Mint Butterfield
Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, soustanovitelja Flickrja in Slacka

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Dieta za bele zobe?! Tudi to obstaja!

26. 9. 2016; 05.45
Avtor: Mateja Bevk/revija Maja
beli zobjee

Lepota ni naključje.

Lep nasmeh se ne zgodi kar sam od sebe, ampak je odvisen od številnih dejavnikov. Da je res popoln, morajo biti ustnice sočne in mehke, zobje beli, zadah svež ter gubice v kotičkih ust in nad zgornjo ustnico čim bolj zglajene. S pravo nego je popoln nasmeh na dosegu roke!

Beli zobje

Vaših 32 zob vam ne pomaga le pri govorjenju in žvečenju, ampak prispevajo tudi k videzu in nasmehu. Preverite, kaj vse lahko storite, da jih ohranite bleščeče bele.

1. Belozoba dieta


Kar gre v vaša usta, se pokaže na zobeh. Če pijete veliko rdečega vina, črnega čaja, ali če kadite, se sklenina obarva rumenkasto. Zato si umijte zobe takoj zatem, ko pijete in jeste jedi, ki obarvajo zobe. Ali pa imejte vedno pri sebi jabolko, ki ohranja belino zob.

2. Med umivanjem brundajte
Da odstranite zobne obloge, je treba zobe ščetkati vsaj 2 minuti. Poiščite pesem, ki traja približno toliko časa, in si jo med ščetkanjem tiho brundajte. Če imate električno zobno ščetko, ki časovne intervale odmerja z zvočnim signalom (4 x po 30 sekund), pa je seveda to še lažje.

3. Ščetko držite kot svinčnik
Je vaša zobna ščetka videti, kot bi z njo oprali avto? Potem najbrž drgnete pregrobo, kar ni najboljši način za odstranjevanje oblog. Najbolje je postaviti ščetko pod kotom 45 stopinj ob zobe in dlesni ter drgniti v krožnih gibih. Primite jo kot svinčnik, tako boste preprečili pretiran pritisk.

4. Vsak dan pijte zeleni čaj


Flavonoidi in druge sestavine v zelenem čaju preprečujejo škodljivim bakterijam, da bi se prilepile na zobe, in blokirajo proizvodnjo tiste vrste sladkorja, ki prispeva h kariesu. Zeleni čaj vsebuje tudi veliko fluorida.

5. Uporabljajte ustno vodico brez alkohola
Večina ustnih vod vsebuje preveč alkohola, ki izsuši sluznico v ustih in jo naredi bolj dovzetno za napad bakterij. Nekatere raziskave celo kažejo na povezavo med alkoholnimi ustnimi vodicami in tveganjem za raka v ustih. Zato bodite izbirčni pri nakupu ustnih vod.

Poskrbite za svoje zobe, sočne ustnice in svež zadah! foto: Arhiv Svet24



Mehke ustnice

Ustnice so pozimi na preizkušnji. Pa vendar jim lahko na preprost način pomagate zadržati vlago in tako preprečite, da bi razpokale in kazile vaš nasmeh.

1. Balzam za ustnice
Da ohranite ustnice mehke, nanašajte nanje balzam - redno, večkrat na dan in vsakič, preden greste spat. Izberite takšnega z veliko vlažilnimi sestavinami, kot so karitejevo maslo, aloe vera, glicerin, jojobino olje, vitamin E, kokosovo olje, čebelji vosek ...

2. Domači recepti


Če so ustnice že razpokale, pa jih lahko ozdravite s preprostimi domačimi pomagali, kot so med, sladkor in aloe vera.
Med: Preden greste spat, nanesite na ustnice malo medu. Pozdravil bo razpoke in tudi temne madeže, ki jih povzroča čezmerno nastavljanje sončnim žarkom.
Vrečke zelenega čaja: Uporabljeno vrečko zelenega čaja pritisnite ob ustnice in držite vsaj 4 minute. Zeleni čaj vsebuje snovi, ki povečajo vlago v ustnicah in jih zaščitijo pred sušenjem.
Limonin sok: Limona nahrani občutljivo kožo z vitamini ter naredi ustnice nežne in svilnate. V skledi zmešajte eno žlico mleka in tri kapljice limoninega soka. Postavite skledo za eno uro v hladilnik. Mešanico si nanesite na ustnice pred spanjem. Postopek ponavljajte tri dni zapored in pokazali se bodo odlični rezultati.
Rožna voda in glicerin: To je odlična kombinacija za ustnice, saj ob redni uporabi poskrbi za sijaj in mehko kožo. Potrebujete eno žlico glicerina in prav toliko rožne vode. Zmešajte in nanesite na ustnice, lahko pa tudi na preostali obraz, preden greste spat. Učinek boste opazili že po nekaj dneh.
Jojobino olje: To olje v trenutku olajša občutek razpokanih ustnic. Potrebujete zgolj nekaj kapljic, ki jih nanesete na prizadeta mesta in pustite učinkovati 15 minut. Jojobino olje obnavlja poškodovano kožo, vrača vlago in hrani kožne celice. Spodbuja tudi nastajanje novih kožnih celic, ki pozdravijo ranjeno kožo.
Kumara: Vzemite kumaro, jo olupite in zmečkajte. Precedite sok in ga nanesite na ustnice. Po 20 minutah jih sperite z mlačno vodo.
Sladkorni piling: Ustnice lahko globinsko očistite odmrlih celic z luščilom iz sladkorja. Potrebujete pol čajne žličke sladkorja in dve kapljici olivnega olja. Zmešajte in v krožnih gibih vtrite v ustnice. Sperite z mlačno vodo in ustnice popivnajte z mehko brisačo. Za piko na i jih zaščitite z balzamom.

Svež zadah

Slab zadah običajno nastaja zaradi gnitja ostankov hrane v ustih, žrelu in želodcu. Med vzroke zanj spadajo še slaba ustna higiena, vnetje obzobnih tkiv in dlesni, pa tudi sluznica jezika je odlično gojišče za bakterije. Slab zadah prizadene vsakega desetega odraslega človeka, znebimo pa se ga lahko takole:
· Zobe si redno ščetkajte, uporabljajte zobno nitko in si usta izpirajte z ustno vodo. Slednjo si lahko naredite sami, na primer iz žajblja, ognjiča in mirte.
· Redno si ščetkajte tudi jezik. Ta je kot goba. Ima nešteto mikroskopskih luknjic, v katerih se nabira hrana, zato je čiščenje zob brez čiščenja jezika povsem neučinkovito. Jezik si očistite s ščetko, z robom žlice ali s posebnim strgalom za jezik.
· Jejte in pijte redno, ne preskakujte obrokov. Zadah se namreč pojavi, če ste dehidrirani, znano pa je tudi, da imajo zadah ljudje, ki se postijo.
· Izogibajte se česnu, čebuli in kavi, saj izrazito poslabšajo zadah.
· Če je slab zadah že tu, si pomagajte z žvečilnim gumijem z meto, bonbonom brez sladkorja ali pršilom za svežino ust.

Napeta koža

Nekako do 25. leta smo lahko brezskrbni glede našega nasmeha. Do takrat zobje še niso rumeni, zadah običajno ni slab in tudi koža okoli ust je vsa čvrsta in napeta. Po tem letu pa se proces regeneracije v koži upočasni, pojavljati se začno gubice in kasneje gube, ki lahko načnejo našo samozavest in posledično se tudi manj smejemo, saj se bojimo, da bo naša mimika gube samo še poglobila.
Gube lahko omilite na več načinov. Z invazivnimi posegi, ki vključujejo injekcije dermalnih polnil, ali z uporabo kozmetike proti staranju, ki naj vsebuje aktivne sestavine, kot so koencim Q10, alfa hidroksi kisline, hialuronska kislina, oligopeptidi in podobne snovi. Te dvignejo spodnje plasti kože, s tem zravnajo gube ter pomagajo kolagenskim in elastinskim vlaknom odpirati kožno strukturo.
Veliko pa lahko naredite tudi z negovalnimi pripravki, ki jih zmešate sami. Odlična je, na primer, skuta. Ta vrača koži vlago, pospeši prekrvitev in pomirja.
Recept s skuto: Tri jedilne žlice pasirane skute zmešajte s stepenim beljakom in sokom pol limone. Mešanico nanesite na obraz in vrat za 30 minut. Sperite z mlačno vodo.

prejšnji članek
Baba Vanga: Evropa, boj se muslimanov!
Zdravje
Baba Vanga: Evropa, boj se muslimanov!
naslednji članek
Princ in princesa ves čas v nevarnosti
Svet slavnih
Princ in princesa ves čas v nevarnosti
#obraziavenija
obraziavenija