reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Nohti, ki vam jih bodo zavidali

11. 2. 2017; 04.00
Avtor: Mateja Bevk
Nohti
Storite nekaj za lepe in urejene nohte!

Lepe in nežne - takšne naj bi bile roke. Vendar zaradi pogostega umivanja, ultravijoličnih žarkov in čistil, pozimi pa tudi mraza, koža hitro postane raskava in razpokana, obnohtna kožica se vname, nohti, ki bi morali biti kot briljanti, pa se plastijo in lomijo. Dovolj razlogov, da nekaj ukrenemo! 

NEGA V TREH KORAKIH
Manikira je skupno ime za nego rok in nohtov. Nohte oblikujemo, nahranimo in po želji nalakiramo, odstranimo obnohtno kožico in zmasiramo roke. Postopek je preprost in ga lahko, če imamo le malo volje in nekaj minut časa, izvajamo kar doma.

1. Topla kopel 


Nego začnemo s sprostitveno kopeljo za roke. V toplo vodo kanemo nekaj kapljic eteričnega olja sivke, olivnega ali mandljevega olja ter vanjo za 15 minut potopimo roke. Po kopeli nohte in predele ob nohtih zdrgnemo s krtačko, ki bo odstranila vse odmrle kožne celice in umazanijo. Roke osušimo s papirnato brisačko.  

3. Odrivanje obnohtne kožice
Z manikirno lopatico dvignemo in potisnemo zmehčano obnohtno kožo proti nohtnemu korenu. Pri tem bodimo zelo nežni, saj je koža tanka in se hitro poškoduje. Opozoriti je treba, da obnohtne kožice nikoli ne odstranjujemo s škarjami, kajti nazaj zraste še bohotnejša, mimogrede pa se lahko tudi vname.

4. Oblikovanje nohtov


Z mikrokristalno pilico oblikujemo nohte v želeno obliko. Pilimo vedno od zunanje strani proti notranji in pri tem pazimo, da nohtov ne poškodujemo. Dolžina naj bo predvsem praktična, noht naj zraste do tri ali štiri milimetre čez blazinico prsta, saj se tako ne bo mogel niti natrgati niti nalomiti. 

LAKIRANJE V ŠTIRIH KORAKIH


Še posebej v zimskih in pomladnih mesecih je nohte priporočljivo zaščititi z lakom, ki vsebuje utrjevalne in negovalne snovi. Katere pa so modne barve leta 2010? Češnjevo rdeča, oranžna, svetleča pink, nežna roza, bezgova, sivo bež in čokoladno rjava.

1. Delo v slojih
Zlasti pri barvnem lakiranju je nujno treba noht najprej zaščititi s prozornim podlakom. Ta poravna nepravilnosti na nohtu ter preprečuje, da bi se roževina obarvala in da bi barvni delci pronicali v podnohtje. Nanesemo torej podlak in ga sušimo približno dve minuti.

2. Nanos barve


Čim temnejši je lak, tem pomembnejši je natančen nanos. Medtem ko pri svetlih odtenkih laka zadostuje ena plast barve, so pri temnejših tonih nujne vsaj dve ali tri plasti. Seveda je treba vsako temeljito posušiti.

3. Popravki
Ojej, ste si polakirali kožo? Zdaj morate biti predvsem hitri, saj se pri barvnem lakiranju packe hitro zasušijo. Za majhne korekture je denimo najbolje uporabiti ozko leseno paličico ali poseben korekturni svinčnik, ki ga lahko kupite v drogerijah.

4. Sijoč zaključek
Se je lak res dobro posušil? Po 15 minutah je zagotovo že dovolj suh, da lahko čezenj nanesete še zadnjo plast - nadlak (top coat). Ta varuje lak pred odrgninami, luščenjem in mu daje dodaten sijaj. Preprost trik: če po nekaj dneh barva izgubi lesk, čeznjo nanesite še eno plast nadlaka. 

PIKA NA I - KREMA
Preden gremo spat, nanesimo na roke in v nohtišče hranljivo kremo s kalcijem, ki ščiti občutljivo nohtno kožico pred pokanjem in preprečuje lomljenje nohtov. Namesto kreme lahko uporabimo tudi olivno olje, ki s svojo bogato sestavo ohranja nohte lepe, elastične in sijoče, kožo pa žametno in mehko. 

prejšnji članek
Najbolj zdravilna tekočina, ki je praktično zastonj!
Zdravje
Najbolj zdravilna tekočina, ki je praktično zastonj!
naslednji članek
Tega ne pozabite in koža vam bo hvaležna!
Zdravje
Tega ne pozabite in koža vam bo hvaležna!
#nasazenazenska
nasazenazenska