Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Tako boste rešili vsako lepotno težavo

30. 7. 2017; 04.45
Avtor: Lara Jelen/Zarja
ženska v spodnjih hlačkah

foto: Profimedia

Da so lahko zelišča, če jih uživamo, zelo koristna pri marsikateri težavi, že vemo. Malo manj znano pa je, da nam lahko pomagajo tudi, če z njimi zunanje negujemo svoje telo. Vsako zelišče ima specifičen učinek, z njim lahko preprosto poskrbite za lep videz kože in las ter obenem odstranite morebitne nevšečnosti.

Kamilice posvetlijo lase

Kamilice negujejo lasišče in lasne mešičke, zato so zelo primerne za nego utrujenih las. Preliv, ki si ga pripravimo iz 1 dl kamiličnega čaja in soka 1 biološko pridelane limone, bo lasem vrnil sijaj, jih zaščitil pri likanju ali kodranju ter tudi posvetlil. Ta učinek bo še boljši v toplejših mesecih, če bomo s prelivom vsaj eno uro preživeli na soncu. Ob tem se primerno zaščitimo pred sončnimi žarki s starim slamnikom, skozi katerega lahko s pisalom potegnemo pramene las ter si tako zaščitimo glavo pred soncem ter hkrati naravno svetlimo lase. Odtenki barvanih las bodo na ta način postali izrazitejši in naravnejši.

Vijolice bodo pomirile razdraženo kožo

Te dišeče in ljubke drobne cvetlice so cenili že v starem veku. Grki so jih imeli za simbol rodovitnosti, njihov zapeljivi vonj naj bi s pridom uporabljali tudi boginji Venera in Afrodita. Danes za vijolico velja, da nam lahko zunanje pomaga predvsem pri razdraženi koži. Poparek iz cvetov odpravlja mozolje in akne, luskavico, ekceme ter vnetja kože. Zanj uporabimo le najbolj dišeče vijolice, saj vsebujejo več koristnih učinkovin. Lahko pa posežemo tudi po poparku iz peteršilja, za katerega ravno tako velja, da lajša težave z razdraženo kožo.

Domača barva za prekrivanje sivih las

Trgovinske barve za lase so lahko zelo agresivne in tudi precej škodljive za zdravje, zato se čedalje več žensk odloča za naravno barvanje las. Tudi v (bližnji) okolici domače hiše lahko najdemo kar nekaj rastlinic, ki se že od nekdaj uporabljajo za barvanje sivih las. Mednje spadajo bezgove jagode, orehova lupina, orehovi listi in rožmarin. Če imamo kratke lase, bo za barvanje zadostovala ena velika skodelica zelišč, za dolge lase pa si priskrbimo tri skodelice. Zelišča nadrobimo ali nasekljamo, nato pa jih damo v 2 dl vrele vode in pustimo vreti 15 minut. Zvarka ne odcedimo, temveč ga pustimo stati čez noč in uporabimo naslednji dan. Barvo si nanesemo na lase in počakamo, da se popolnoma posuši, zatem si umijemo lase z naravnim šamponom. Če boste barvo pripravili iz rožmarina, ta ne bo le okrepil temne barve las, temveč bo pomagal tudi proti prhljaju. Ne glede na to, po kateri rastlini posežete, pa je, čeprav so te naravne, njihov učinek na našo kožo vedno dobro preveriti na manjšem predelu telesa. Če koža eno uro po nanosu ne postane rdečkasta ali kako drugače vzdražena, nam rastlina ustreza in jo lahko brez težav uporabljamo.

Sivka proti zadahu

Sivke še ne moremo nabirati, je pa kot začimba za kuho in pripravo čaja na voljo v raznih trgovinah. Junija je najbolje nabirati še zaprte cvetove prave sivke, saj so najbogatejši s koristnimi učinkovinami. Ker nam vsa lepota na tem svetu ne bo pomagala, če imamo slab ustni zadah, si lahko pri tem pomagamo z ustno vodico, ki jo pripravimo iz sivkinih cvetov. Tudi spiranje ustne votline z nesladkanim čajem, v katerega damo zvrhano žlico cvetov sivke, bo pomagalo pri tej neprijetni zadevi. Dva litra takšnega čaja (v tem primeru uporabimo štiri zvrhane žlice sivkinih cvetov) lahko vlijemo tudi v kopel, ki bo prijala občutljivi koži, pa tudi bolečim mišicam.

Srbeče lasišče umiri kopriva

Kopriva lajša težave s srbečo in vzdraženo kožo, zato je pogost zaveznik tistih, ki imajo težave s srbečim lasiščem. Uporabimo jo tako, da po temeljitem umivanju las z blagim šamponom lasišče speremo s poparkom iz kopriv. Upoštevajmo pa tudi pravilo, ki veleva, da si las nikoli ne smemo umivati z vročo vodo, saj lahko takšno početje stanje lasišča še poslabša. Ravno tako se odsvetuje praskanje z nohti. Če je srbečica res tako neznosna, da se morate praskati, to raje storite z blazinicami prstov.

Z žajbljem do temnejših in močnejših trepalnic

Žajbelj je za našo lepoto uporaben na več načinov. Če bomo njegov poparek uporabili na laseh, bomo preprečili čezmerno izločanje sebuma pri mastnih laseh, obenem pa bo blagodejno vplival na poškodovane in občutljive lase. Tudi trepalnice lahko z njegovo uporabo postanejo lepše, temnejše in močnejše. To dosežemo tako, da v pol decilitra vode zavremo 2 žlici žajblja in pustimo vreti 5 minut na majhnem ognju. Ko se tekočina ohladi, jo precedimo in za vsak nanos uporabimo eno žlico poparka, ki jo tik pred nanosom na trepalnice zmešamo z žlico kakovostnega oljčnega olja. Za nanos uporabite staro krtačko maskare, ki ga pred tem dobro sperite pod vročo vodo ali pa za trenutek namočite v vrelo vodo. Postopek ponavljajte tri tedne, zjutraj in zvečer. Pripravek lahko uporabljate tudi na obrveh.

Njivska preslica odpravi celulit

No, seveda je za odpravo celulita potrebno še kaj drugega kot zgolj uporaba preslice, vendarle pa njen učinek ni zanemarljiv. Vsebuje namreč silicijevo kislino, ki ima izjemno sposobnost gradnje kolagenskih vlaken, s čimer poskrbi za lepo kožo, nohte in lase, poleg tega zmanjšuje vnetja. Ker je tkivo pri celulitu mlahavo, si je treba okrepiti vezivno tkivo. Obloge, kreme in geli z njivsko preslico bodo pri odpravljanju takšnih težav v precejšnjo pomoč.

prejšnji članek
Lea Mederal priznala, da sama na zmenku na slepo še ni bila
Svet slavnih
Lea Mederal priznala, da sama na zmenku na slepo še ni bila
naslednji članek
Je jesti meso zdravo ali škodljivo?
Zdravje
Je jesti meso zdravo ali škodljivo?