Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Pripravki za čiščenje kože

22. 12. 2016; 04.33
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
losjon2
Za vašo kožo lahko poskrbite s popolnoma naravnimi sestavinami, ki jih doma!

Maska za oči iz gline in nepozebnikove vode

Maska oži pore in je še posebej primerna za občutljivo kožo okrog oči. Če jo želite uporabljati tudi za obraz in vrat, vse količine pomnožite s tri. Maska je primerna za vse tipe kože in jo za večji učinek uporabljajte 14 dni po dvakrat na dan. Njen rok trajanja v hladilniku je 8 ur.

Sestavine: 1 žlica nepozebnikove (hamamelisove) ali rožne vode, 1 žlica cvetne vode plavice, 1 žlica gline v prahu, ustekleničena negazirana voda

Tri žlice gline prelijte z nepozebnikovo vodo in vodo plavice (recimo 5 mililitrov) ter vsaj 30 minut sestavin ne premešajte. Nikakor ne uporabljajte vode iz pipe ali katere koli druge klorirane vode. Pomembno je tudi, da sestavin ne mešate toliko časa, dokler se ne vpije vsa nepozebnikova voda. Ko je čas, glino in nepozebnikovo vodo temeljito premešajte v ravno prav gosto zmes, da boste masko lahko brez težav nanesli na obraz. Tanko plast maske nežno nanesite okrog oči in pustite delovati približno 10 minut. Nato masko izperite z ustekleničeno negazirano vodo in kožo nežno obrišite.

Tradicionalno mandljevo mleko

Uporabljali so ga že faraoni in je tudi danes enako dobrodejno kot nekdaj. Kožo nahrani in očisti hkrati. Mandlji vsebujejo veliko elementov v sledovih, vitaminov A, B in F. Morebitne ostanke morate po enem tednu zavreči.

Sestavine: 50 gramov zmletih mandljev, 2 žlici medu, 500 mililitrov ustekleničene negazirane vode
V vodo vmešajte zmlete mandlje in med ter mešajte, dokler se med ne raztopi. Nato naj mešanica 2 uri počiva. Po tem času jo precedite, prelijte v posodo ali stekleničko s pokrovom ter postavite v hladilnik. Losjon s kosmom vate bogato nanesite na obraz in vrat ter ga pustite delovati približno 20 minut. Toliko časa namreč losjon potrebuje za to, da se vpije v kožo in posuši. Uporabljajte ga dvakrat na dan.

Maska iz svežega pomarančnega soka in gline

Sokovi citrusov napnejo kožo, vendar je pomarančni sok najnežnejši med njimi. Vsebuje vitamine B in C ter kalcij, kalij, fosfor, mangan, baker in cink ter antioksidante, zato je odličen nadomestek za vodo. Maska je primerna za vse tipe kože, saj očisti in osveži.

Sestavine: srednje velika pomaranča, 2 žlici gline v prahu, ustekleničena negazirana voda, nepozebnikova ali rožna voda

Pomarančo prerežite na pol ter iztisnite za približno 3 žlice soka. Z njim prelijte 2 žlici gline v prahu in pustite pol ure, ne da bi sestavini premešali. Po tem času glino in sok temeljito zmešajte, da dobite gladko zmes. Masko nanesite na obraz in vrat ter pustite delovati približno 20 minut. Nato masko odstranite z negazirano vodo in kosmi vate ter kožo nežno osušite. Nanesite še nepozebnikovo vodo in pustite, da se koža posuši na zraku.

Različica: Če želite, da bo maska bolj napela in pobelila pege ali rjave madeže, namesto pomarančnega soka uporabite grenivkinega.

Čistilna maska iz zelja

Blagodejne lastnosti zelja – bogat je z vitamini A, B, C, E in K, kalijem, žveplom in bakrom – so znane že tisoče let. Zaradi zelenjavnih kislin in mineralov globinsko očisti kožo. Ta maska je še posebej primerna za mozoljavo kožo, kožo z ekcemom ali kožo, ki je bila predolgo izpostavljena vetru in soncu.

Sestavine: ¼ manjšega zelja, 1 večje korenje ali 2 žlici svežega korenčkovega soka, ½ limone, 1 žlica olivnega olja, 2 žlici gline v prahu, ustekleničena negazirana voda, rožna voda

Odstranite zunanje liste zelja, preostale pa sesekljajte, operite in odcedite. Iz limone iztisnite žličko soka. V mešalnik dajte zelje, korenčkov in limonin sok ter olivno olje in premešajte, da dobite gladko kašo. Glini v prahu primešajte 3 žlice kaše in temeljito premešajte. Masko nanesite na obraz in vrat ter pustite delovati približno 20 minut. Masko odstranite z ustekleničeno negazirano vodo in kosmi vate. Kožo nežno osušite, navlažite z malo rožne vode in pustite, da se osuši na zraku.

Čistilni losjon iz rožne vode in limoninega soka

Limonin sok zelo učinkovito očisti in navlaži kožo. Med sadnimi kislinami citrusov prav kisline limone najbolj napnejo kožo. Limonin sok vsebuje tudi vitamin B3, ki je močan adstringens in zavira delovanje bakterij na koži.

Sestavini: ½ limone, 100 mililitrov rožne vode

Iz polovice limone iztisnite žličko soka in ga dodajte rožni vodi. Losjon prelijte v pokrito posodo ali stekleničko in hranite v hladilniku največ teden dni. Čistilni losjon nanesite na obraz in vrat s kosmi vate dvakrat na dan. Lahko ga tudi pršite, a pazite, da ne pride v stik z očmi.

Občasno bo vaši koži prijala nežna maska. foto: Profimedia

Čistilni losjon iz svežega mleka in paradižnikovega soka

Paradižnik je bogat vir vitaminov A, B (tudi folne kisline) in C ter kalija, magnezija in dragocenih antioksidantov. Ker ta čistilni losjon vsebuje veliko kislin, deluje tudi kot blago luščilo. Preden ga nanesete na obraz, njegovo delovanje preizkusite na zapestju, saj so nekateri ljudje preobčutljivi nanj.

Sestavini: 1 srednje velik zrel paradižnik, približno 150 mililitrov svežega polnomastnega mleka, ustekleničena negazirana voda ali poparek kamilic

Paradižnik v mešalniku pretlačite v kašo, to pa potem precedite skozi tkanino. Soku prilijte enako količino mleka. Losjon prelijte v posodo ali stekleničko, zaprite in hranite v hladilniku največ 6 ur. Na koži ga pustite približno 10 minut in odstranite z ustekleničeno negazirano vodo ali poparkom kamilic. Uporabljajte ga en teden, enkrat do največ dvakrat na dan.

prejšnji članek
Wau: Beats slušalke že od 99 €!
Moda&Lepota
Wau: Beats slušalke že od 99 €!
naslednji članek
Alfa ženske horoskopa: Ustvarjene za uspeh in nepremagljive
Horoskop
Alfa ženske horoskopa: Ustvarjene za uspeh in nepremagljive