Klemen Jaklič
Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval soglasja

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

10 navad, ki vas postarajo

18. 2. 2018; 02.00
Avtor: Mateja Blažič / Bodi zdrava
ženska
Se ob pogledu v ogledalo vsakič znova vprašate, kam letijo leta in zakaj se tako hitro starate? Mogoče pa niso kriva le leta, ki znajo biti, roko na srce, precej neusmiljena, ampak tudi vaše navade. Začudeni boste, katere vsakodnevne razvade so tiste, ki načenjajo vaš mladostni videz.

1. Premalo spite
Rezultat premalo spanca niso samo temni podočnjaki, ki se jih tako obupno trudite skriti z ličili, ampak na vas to vpliva veliko bolj, kot si lahko mislite. V zadnjem času strokovnjaki vse bolj povezujejo pomanjkanje spanca in povečano telesno težo, nenehno utrujenost, pomanjkanje zbranosti in počasnejše razmišljanje. Vse skupaj pa precej vpliva na kakovost življenja in na pričakovano življenjsko dobo.

2. Pojeste preveč sladkarij
Živila, ki vsebujejo veliko sladkorja, niso nevarna samo zato, ker redijo, ampak nas proces, ki ga v telesu sproži sladkor, tudi postara. Vsakokrat ko si boste po večerji nameravali naročiti še sladico, dobro premislite, ali je nekaj minut sladkega užitka res vrednih, da bi vaša koža na obrazu izgubila napetost in mladostni sijaj in da bi se izrazne gubice še bolj poglobile. Vse to namreč povzroča sladkor.

3. Večino dneva sedite
Že dolgo je znano, da tisti, ki preveč sedijo, veliko bolj ogrožajo zdravje svojih ledvic, srca in ožilja, so pretežki in imajo več možnosti, da zbolijo za rakom. Gibanje je pomembno, in to ne pomeni, da morate postati vnet tekač ali vsak dan obiskati vrsto vodenih vadb. Dovolj je pol ure malo hitrejše hoje na dan. Za ženske je odlična motivacija, da se začnejo gibati, nakup nove športne garderobe. Poiščite pa si tudi družbo, saj so sprehodi bolj prijetni v dvoje.

4. Delate preveč stvari hkrati
Čeprav mislite, da ste zaradi tega, ker ste sposobni v nekaj urah opraviti več kot marsikdo drug, na boljšem, se pošteno motite. To vaše telo spravlja v stres, stres pa vas postara. Veliko bolje je, če se posvetite le eni stvari naenkrat, jo izpeljete do konca in se šele potem posvetite naslednjemu opravku. Rezultate tega bolj umirjenega pristopa boste kmalu lahko opazili tudi sami.

5. Uživate premalo maščob
Seveda s tem ni mišljeno, da morate vsak dan pojesti sočen hamburger ali slasten kebab! Pomembno je, da uživate dovolj zdravih maščob omega-3, zato bi morali na jedilnik vsaj dvakrat na teden vključiti živila, ki jih vsebujejo. To so na primer losos, skuše, orehi in lanena semena. Tako ne boste poskrbeli le za bolj zdravo telo, saj so te maščobe med drugim pomembne tudi za delovanje srca in možganov, temveč tudi za lepšo in bolj napeto kožo.

6. Ne uporabljate kreme za okoli oči
Koža okoli oči je tanjša kot drugod po telesu, zato zahteva bolj skrbno nego, hitreje pa se tudi pokažejo posledice zanemarjanja. Zato je pomembno, da si izberete dobro in hranljivo kremo, primerno tipu kože in starosti, in jo redno uporabljate. Kožo okoli oči bo nahranila, jo napela in s tem boste omilili izrazne gubice. Tudi te so namreč vzrok, da vaš obraz deluje bolj star, kot je v resnici.

7. Preveč gledate televizijo
Strokovnjaki pravijo, da nam vsaka ura, ki jo preživimo pred televizorjem, lahko skrajša življenje za 22 minut. Težava je predvsem v tem, ker pred televizorjem sedimo in si ob kakšni dobri nadaljevanki običajno privoščimo še prigrizek. Če se res ne morete odtrgati od maratonskega gledanja najnovejših delov serije Ljubice ali napetega filma, si vsake pol ure vzemite odmor in se sprehodite po stanovanju. Ena od rešitev pa je seveda tudi to, da čas med gledanjem televizije izkoristite za hitro telovadbo. 100 počepov, 50 izpadnih korakov, 20 sklec, če ste v hiši in ne motite nikogar, lahko med gledanjem skačete tudi s kolebnico ali pa – klasika – poganjate sobno kolo ali orbitrek.

8. Ne uporabljate zaščitne kreme
Kreme za sončenje so po vašem kozmetični izdelek, ki je nujen le na dopustu. Narobe. Sonce vas 'ujame' tudi med kolesarjenjem v službo ali na dopoldanski kavi s prijateljicami. Izpostavljanje kože UV-žarkom je že dolgo znano kot eden najpomembnejših vzrokov za prehitro staranje. Uporabljajte kreme s širokim spektrom zaščite, nanašajte si jih redno in v več plasteh, še posebno pomembno je, da ne pozabite na izpostavljene dele telesa, nos, ušesa, dekolte in hrbtno stran dlani. Letos so spet v modi slamniki, zato lahko združite tudi modno s koristnim.

9. Pretiravate z ličili
Ne samo da vas premočna ličila postarajo že na videz (najpogostejši 'krivci' so preveč rdeče šminke, preveč črnega črtala okoli oči in preveč pudra), tudi sami izdelki za ličenje niso prav nedolžni. Tisti na oljni osnovi mašijo pore in povzročajo mozolje, običajno pa izdelki za ličenje vsebujejo tudi precej kemikalij. Te kožo dražijo, lahko pa povzročijo tudi prezgodnje nastajanje gubic.

foto: Arhiv Bodi zdrava

10. Med spanjem zakopljete obraz v blazino
Spanje na trebuhu je za vse, ki si želite, da bi bil vaš obraz videti bolj mladosten, skorajda greh. S starostjo ta greh postaja še večji, saj se koža na obrazu vse težje povrne v prvotno stanje in gube, ki si jih povzročate tako, da spite z obrazom, zakopanim v blazino, lahko sčasoma na obrazu tudi ostanejo.

prejšnji članek
10 napak, ki jih najverjetneje delate pri britju
Moda&Lepota
10 napak, ki jih najverjetneje delate pri britju
naslednji članek
V katerem kotu vašega doma se skriva rak?
Zdravje
V katerem kotu vašega doma se skriva rak?
#obraziavenija
obraziavenija