mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Naravna kozmetika z vrta

10. 3. 2016; 01.00
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Britje dlak

Imejte naravno kozmetiko. foto: Profimedia

Naredite šampon, negovalno kremo, mazilo za ustnice in dezodorant kar doma, saj imate vse kar potrebujete na vrtu!

Doma narejen dezodorant v obliki pudra

Potrebujete: sodo bikarbono, posušene liste virginskega nepozebnika (hamamelisa), posušen žajbelj, posušen rožmarin

Virginski nepozebnik je antiseptik, soda bikarbona vsrkava znoj in neprijeten vonj, žajbelj in rožmarin pa delujeta antiseptično. Naberite liste virginskega nepozebnika, žajblja in rožmarin ter posušite na soncu ali v kuhinjski pečici. V posodico dajte štiri žlice sode bikarbone, pol žlice drobno zmletih listov virginskega nepozebnika, eno žličko žajblja in pol žličke rožmarina. Vse sestavine dobro premešajte ter uporabljajte v obliki pudra na mestih, kjer se čezmerno potite.

Nega po britju in depilaciji

Potrebujete: 5 žlic mandljevega olja, 1 žlico boraginega olja, 7 žlic karitejevega masla, 2 žlici čistega soka aloe vere, 1 žlico čebeljega voska, 3 kapljice eteričnega olja čajeve mirte

V posodo dajte karitejevo maslo in čebelji vosek ter mešanico segrevajte nad vodno kopeljo (v večji posodi z vročo vodo). Ko zmes postane tekoča, dodajte mandljevo in boragino olje, dobro premešajte in odstavite z ognja. Nato hitro dodajte še sok aloe vere in kapljice olja čajeve mirte, ki deluje antiseptično. Vse skupaj dobro premešajte v gladko zmes in prelijte v posodo, kjer boste izdelek shranjevali. Pustite, da se balzam ohladi in ga uporabljajte za pomiritev kože. Ker je izdelek brez konzervansov, ga lahko doma shranjujete do enega meseca.

Jajčni šampon

Včasih so vse mame umivale svojim otrokom lase z jajčnim rumenjakom, saj so vedele, da je surovo jajce bogato z maščobami in proteini, ki vlažijo in hranijo lasišče ter odstranjujejo maščobo in odmrle delce.

Potrebujete: surovo jajce

Rumenjak ločite od beljaka in zmešajte s toplo mineralno vodo. Lase umijte kot z običajnim šamponom in izperite z ne preveč vročo vodo. Če imate daljše lase, beljake poljubno dodajajte. Šamponu lahko dodate tudi rožmarinov izvleček – rožmarin, ki ste ga prej namočili v vreli vodi. Z ohlajenim izvlečkom zamenjajte mineralno vodo in šampon je nared.

foto: svet24

Negovalna krema

Potrebujete: 2 decilitra olivnega olja, 30 gramov čebeljega voska, 1 čajno žličko medu

V manjši lonček vlijte 2 decilitra olivnega olja in dodajte čebelji vosek, ki ste ga razlomili na manjše kose. Lonček postavite v večji lonec, napolnjen z vodo, ki jo segrevajte. Občasno dobro premešajte, da se ves vosek stopi. Nato odstavite z ognja in mešajte, da se na vrhu ne naredi skorja. Ko je zmes skoraj ohlajena, ji dodajte žličko medu in močno mešajte, dokler se med ne pomeša z olivnim oljem in voskom. Narejeno kremo vlijte v prazno, najbolje stekleno embalažo. Hranite jo v hladilniku in porabite v štirinajstih dneh.

Žlahtno sivkino olje

Potrebujete: 2 pesti svežih sivkinih cvetov, nabranih tik pred cvetenjem, ali 3 žlice posušenih cvetov, ½ litra hladno stisnjenega olivnega ali mandljevega olja

Cvetove vsujte v steklenico s širokim grlom in prelijte z oljem. Postavite na sončno mesto in enkrat na dan pretresite. Po štirih tednih precedite skozi gazo in olje natočite v temno steklenico. Če še ne diši dovolj močno, postopek ponovite. Olje, ki je uporabno nekaj mesecev, neguje kožo in deluje sprostilno. Primerno je tudi kot dodatek h kopelim, saj eterična olja blagodejno vplivajo na telo in dušo ter nam pomagajo zaspati.

Mazilo za mehke ustnice

Potrebujete: 3 žlice svežih nasekljanih ognjičevih cvetov, 3 žlice masla ali masti

Maslo oziroma mast stopite v kozici, dodajte cvetove in mešajte, dokler se maščoba ne utekočini in zavre. Odstavite z ognja, pokrijte in pustite počivati 10 minut. Preden se mast strdi, jo precedite skozi gazo, ki jo nato še ožemite. Mast natočite v lonček za kremo, zaprite in hranite v hladilniku, da bo mazilo ostalo uporabno nekaj tednov. Uporabljate ga lahko za nego ustnic in zdravljenje odrgnin.

prejšnji članek
Brez vložka nova kopalnica!
Življenjski slog
Brez vložka nova kopalnica!
naslednji članek
Takole so otroci na spletu bolj varni
Zdravje
Takole so otroci na spletu bolj varni