favorskaya
Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala sojenja Navalnemu

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Resnica o laserju

10. 12. 2016; 04.00
Avtor: Alenka Birk/revija Bodi zdrava
noge
Današnji lepotni ideali zahtevajo od žensk brezhibno urejenost. Lasersko odstranjevanje dlak je najprej postalo priljubljeno predvsem med filmski zvezdnicami, pevkami in manekenkami.

Danes je to eden najbolj priljubljenih estetskih dermatoloških posegov in zdi se, kot da je uporaba tako preprosta, da se na poseg odpravimo kar med službenim kosilom, naslednji dan pa s popolnoma depiliranim telesom švignemo na morje. Resnica je daleč od tega, pravi strokovnjakinja, mag. Metka Adamič.

Marilyn Monroe in Elizabeth Taylor sta si v času pred laserskim odstranjevanjem dlak menda brili obraz. Tako naj bi ohranjali brezhibno polt in videz.

Kaj je laser za odstranjevanje dlak? 

Je precej zapleteno sestavljen aparat, ki izkorišča moč svetlobe. Dober laser je zmožen zelo učinkovito usmeriti snop svetlobe natančno določene valovne dolžine v obarvano tarčo (dlako), ki ga privlači. Toplotna energija, ki se pri tem sprosti, dlako uniči, ob tem uniči tudi celice v okolici, ki dlačice tvorijo. Od valovne dolžine (barve svetlobe) in moči laserja je odvisno, ali ima laser možnost uničenja dlake. Ni enako odstranjevati dlačic na obrazu in nogah. Prav tako ni enako pri svetli ali temni koži, svetlih in tankih dlakah, temnih in močnih dlakah, močno ali redko poraščeni koži …

Kdaj se je začela uporaba laserja v kozmetične in medicinske namene? 

Laserje za odstranjevanje dlak so v tujini v dermatologiji začeli uporabljati leta 1996. V Dermatološkem centru Parmova smo že leta 1999 prvi v Sloveniji uvedli lasersko zdravljenje čezmerne poraščenosti in med prvimi tudi žilnih sprememb na koži.

Obstajajo v Sloveniji predpisi na področju uporabe laserjev v medicinske in kozmetične namene?

Slovenija je ena redkih evropskih držav, ki nima nobenega predpisa na področju uporabe laserjev v medicinske in kozmetične namene.

Je lasersko odstranjevanje dlak edini način, da se dlak znebimo za vedno?

Da. Številne študije in tudi naše petnajstletne izkušnje na tem področju potrjujejo, da je lasersko odstranjevanje dlak z diodnim ali aleksandrijskim laserjem trajno. Seveda če je opravljeno pravilno.

Ali se lahko opravi poseg na celotnem telesu, tudi na predelu bikinija oziroma tako imenovani brazilski bikini?

Da, posege opravljamo na vseh delih in kotičkih telesa (razen neposredno okrog oči).

Zakaj je treba opraviti več tretmajev oziroma koliko tretmajev je potrebnih, da se dlake trajno odstrani? 

Poseg mora biti opravljen v 5–7 ponovitvah, redko v več. Po teh ponovitvah se običajno znebimo več kot 90 odstotkov dlačic. Ponovitve so potrebne, ker imajo dlake različne rastne cikle, za trajno odstranitev moramo vsako dlako z laserskim žarkom zadeti v njenem rastnem ciklu.

Kakšna je razlika med IPL in laserskim odstranjevanjem dlak?

IPL ni laser. Gre za dva sistema, ki delujeta povsem drugače. V kozmetičnih salonih se pravzaprav srečujemo z IPL-tehnologijo oziroma intenzivnimi pulzirajočimi svetlobnimi viri, ki delujejo drugače kot laser, obe vrsti naprav se razlikujeta tudi po uspešnosti rezultata. Pri IPL-napravah je tveganje za poškodbe večje, saj svetloba neselektivno deluje na celotno kožo, in ne zgolj na dlake kot v primeru laserja. Nekatere IPL-naprave delujejo tudi v svetlobnem spektru UV, kar pomeni, da podobno kot solarij v našo kožo neposredno vnašajo UV-žarke. Te naprave so nevarne, če se znajdejo v nepravih rokah. 

»V Sloveniji nimamo prav nobenih omejitev za uporabo visokoenergetskih naprav, kot je laser. Z njimi lahko upravlja vsak in povsod, čeprav vemo, da so te naprave lahko nevarne, če ljudje z njimi ne znajo ravnati. Posledice nestrokovnega ravnanja so hude. Poznam slovenske primere tožb zaradi izgube vida, ker so bili posegi opravljeni brez pravilne zaščite oziroma na mestih, kjer se takih posegov ne dela,« pravi
mag. Metka Adamič.

Ali se lahko izvaja lasersko odstranjevanje dlak tudi pri moških?

Seveda. Pri moških odstranjujemo dlake po celotnem telesu, tudi bradi in obrazu. Največ posegov trajnega odstranjevanja dlak opravimo pri moških na področju hrbta in ramen.

Ali laser pri laserskem odstranjevanju dlak poškoduje kožo? Kako veste, da ni dolgoročnih posledic?

Imamo izkušnje z več kot 50 leti poročil in pacientov, ki nimajo nikakršnih dolgoročnih negativnih posledic – seveda ob pogojih varne in pravilne uporabe.

Je postopek uporabe laserja boleč?

Postopek z laserjem je minimalno boleč, z novejšimi pristopi, na primer uporabo dodatne vakuumske tehnologije, pa je lahko praktično neboleč.

So potrebne kakšne priprave pred izvajanjem postopka?

Za samo tehniko laserskega odstranjevanja dlačic je pomembno, da posameznik ne puli oziroma depilira dlačic vsaj štiri tedne in da jih ne posvetli oziroma beli vsaj dva tedna. Sicer bi streljali v tarčo, ki smo jo prej umaknili. Lasersko odstranjevanje dlačic tudi ni primerno za bele, sive, svetle in puhaste dlačice.

Ali lahko izvajamo tehniko na osončeni koži?

Ne. Laserja ne izvajamo pri ljudeh, ki so posončeni, saj ob tem zanesljivo pride do opeklin. Pomembno je, da je koža ob posegu čim bolj svetla.

Ali se z laserjem lahko odstranjuje tudi dlake temnopoltim ljudem?

Pri ljudeh s temno poltjo se lasersko odstranjevanje dlak opravlja šele zadnjih nekaj let, pa še to s posebnim laserjem, ki je prirejen za ta tip kože.

Kako vem, da je laser primeren zame, za stanje moje kože?

Vsakdo žal ni primeren za lasersko odstranjevanje dlak. Tudi tu je prednost laserskega odstranjevanja dlak pri dermatologu, kajti le on bo lahko strokovno preveril in potrdil, ali je nekdo primeren kandidat za tak poseg. Laserskega odstranjevanja dlak ni primerno izvajati pri ljudeh s kožnimi boleznimi in vneto kožo, pri nosečnicah in tistih, ki jemljejo katero od problematičnih zdravil.

CITAT: 

prejšnji članek
Vam ni do seksa?
Zdravje
Vam ni do seksa?
naslednji članek
Vas v službi stresa stres?
Zdravje
Vas v službi stresa stres?