Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Obraz razkriva bolezenske težave

23. 11. 2019; 02.00
Avtor: Ajda Janovsky / Bodi zdrava
Ženska
Prvi znaki zdravstvenih težav se kažejo na obrazu – preberimo jih in pravočasno preprečimo izbruh bolezni, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje.

Tradicionalna in alternativna medicina v nasprotju s klasičnim medicinskim pristopom obravnavata naše zdravje celostno; poglobljene raziskave številnih različnih vej so pokazale, da se določene bolezni notranjih organov odražajo tudi na zunaj, denimo na dlaneh, stopalih in obrazu. Z opazovanjem obarvanosti kože, izrazitosti gub in podobnih sprememb lahko prepoznamo prve znake prihajajoče bolezni in tako pravočasno preprečimo njen razvoj. Znanilci določenih bolezni in obolenj naj bi bili tudi mozolji, še posebno če se nenehno pojavljajo na istih mestih.



Mozolji, ki se redno pojavljajo na natančno določenih mestih na obrazu, so torej lahko več kot zgolj posledica mastne kože – opozarjajo lahko na prihajajoče bolezni oziroma obolenja določenih notranjih organov. Gre za hormonsko neravnovesje, ki nastane zaradi stresa, načina prehranjevanja, dehidracije in alergij. In kako se zgodijo spremembe? Kožo preplavijo hormoni, ki učinkujejo na izločanje sebuma iz lojnic ter na pH-vrednost kože. To spodbudi rast bakterij in mašenje por.

Čelo

Težave, ki vam grozijo: srčno-žilne bolezni, sladkorna bolezen
Mozolji na čelu razkrivajo človeka, ki živi nezdrav življenjski slog. Če se vam pojavljajo mozolji na tem območju obraza, ste zelo verjetno ljubitelj vnaprej pripravljenih obrokov, omak iz pločevink in kozarcev ter druge predelane hrane. Teknejo vam ocvrte, mastne jedi. Namesto po vodi zelo verjetno posegate po sladkanih pijačah ali pa tekočine na splošno popijete premalo. Mozoljasto čelo je lahko tudi znak, da ne spite dovolj.

Kako ostati zdrav?

Začnite živeti zdravo. Če se nikakor ne morete odreči okusni predelani oziroma mastni hrani, vsaj dodajte k vsakemu obroku izdatno porcijo zelenjave. Še posebno priporočljiva je sveža zelenjava, denimo solata, v poštev pa pride tudi kuhana ali na žaru (brez maščobe!) pečena zelenjava. Sladke pijače naj bodo kvečjemu nadomestilo obroka, žejo pa raje potešite s kozarcem vode ali nesladkanega čaja – na dan popijte najmanj liter in pol tekočine. Hodite spat pred polnočjo, v spalnici pa poskrbite za kakovostno ležišče in pomirjujoče vzdušje.

foto: Profimedia

Lica



Težave, ki vam grozijo: stres dihalnega sistema, rak
Glavni vzrok za pojav mozoljev na licih je stres dihalnega sistema. Mozolji na licih torej naznanjajo motnjo v za življenje najbolj ključnih organih v našem telesu – organov, v katerih potekajo posamezne faze dihalnega procesa. Pomemben dejavnik pri nastanku stresa dihalnega sistema so alergije, prav tako pa ga lahko povzroči kajenje. Stres dihalnega sistema je povezan z zakisanostjo telesa, ki jo povezujejo celo z nastankom raka. Mozolji na čelu so lahko znak, da uživamo preveč mesa in mlečnih izdelkov, kar je lahko po nekaterih gledanjih alternativne medicine ključni dejavnik za pojav zgoraj naštetih bolezni.

Kako ostati zdrav?

Zakisanost telesa odpravimo z uživanjem pšenične trave in zelene zelenjave, kot so špinača, beluši, brokoli in solata. Telo zelo dobro razkisajo tudi regrat, čemaž, peteršilj, koriander in koprive. Z jedilnika črtajte hrano, ki jo najverjetneje uživate v pretiranih količinah, se pravi mlečne izdelke in meso (predvsem rdeče) – nadomestite jih s sojinimi izdelki in ribami.

Usta in brada

Težave, ki vam grozijo: bolezni ledvic
Mozolji okoli ust in brade pogosto izbruhnejo zaradi hormonskih sprememb. Te so lahko naravne, denimo ovulacija, ali pa bolezenske. Ne glede na to, ali spadajo v eno ali drugo skupino, pa naj bi naznanjale spremembe v delovanju ledvic. Spremembe na tem delu obraza lahko opozarjajo tudi na pretirano izpostavljenost stresu.

foto: Profimedia

Kako ostati zdrav?

Ljudje s pogostim pojavom mozoljev na ustih in bradi potrebujejo sproščanje in dovolj počitka. Zelo pomembno je, da ste naspani. Hodite spat vsak dan ob isti uri in še pred polnočjo. Ledvice lahko poškoduje tudi pitje premalo tekočine, zato povečajte dnevni vnos vode. Najbolje bo, da jo vsak dan popijete pol litra še pred zajtrkom.

Nos

Težave, ki vam grozijo: rana na želodcu, prebavne motnje
Mozolji na nosu razkrivajo težave na področju prebavnega sistema. Lahko so zgolj znak nezdravega načina prehranjevanja ali pa znanilci morebitnih prihodnjih resnejših bolezni in obolenj prebavil. Razkrivajo lahko pretiran vnos nezdravih živil: sladkorjev, mlečnih izdelkov, kofeina, gaziranih pijač in ocvrte ter predelane hrane.

Kako ostati zdrav?

Začnite paziti na prehrano, izogibajte se nezdravim živilom. Na svoj jedilnik uvrstite veliko sadja in zelenjave, še posebno kumar, lubenic, zelene, korenja, hrušk, papaj. Med žiti izberite ajdo namesto pšenice, rjav riž namesto belega. Pomagajte prebavi s pitjem sokov iz aloe vere.

prejšnji članek
Dobili smo najbolj simpatično najstnico leta!
Svet slavnih
Dobili smo najbolj simpatično najstnico leta!
naslednji članek
Razkrita skrivnost Natalije Bratkovič
Svet slavnih
Razkrita skrivnost Natalije Bratkovič