Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Lepota
 

Najboljše, kar obstaja proti gubam

14. 3. 2015; 06.30
Avtor: K. Š./Lepa in zdrava
gube
Najprej jih opazimo sami, največkrat okrog oči. Potem jih je vse več in opazijo jih tudi drugi. Takrat nas že pošteno skrbi zaradi njih.

Pomagamo si lahko s kozmetiko, ki vsebuje snovi, ki znanstveno dokazano omilijo gube. To so koencim Q10, retinol, hialuronska kislina, antioksidanti… Sami boste morali ugotoviti, kaj najbolj pomaga vam.

HIALURONSKA KISLINA
Dodatna prednost: vlaži kožo.
Imate v osnovi suho kožo?
Če imate v osnovi suho kožo, potem bo hialuronska kislina pravi odgovor za nego vaše kože. Prav je namreč, da izberete kremo, ki vsebuje hialuronsko kislino, saj bo kožo dodatno navlažila in poskrbela za to, da bo sijala skozi vse leto.
Potrebuje vaša koža vlago čez zimo?
Potem je hialuronska kislina prava odločitev, saj deluje kot magnet za vlago. Že en gram lahko veže do šest litrov vlage. Do tridesetega leta namreč vlažnost redno prehaja v kožo, potem pa se zaloge in nastajanje oslabijo s šibkejšim veznim tkivom. Takrat potrebuje koža pomoč v obliki kreme.

RETINOL
Dodatna prednost: povečuje elastičnost kože.
Imate v osnovi težave z gubami?
S pomočjo retinola bodo vaše gubice na obrazu manj vidne, ne smete pa izgubiti potrpljenja, saj se njegov učinek pozna po nekaj tednih uporabe.
Zakaj ga potrebujete?


Že od nekdaj veljata retinol in retinojska kislina za preizkušeni in zanesljivi sestavini pri zmanjševanju znakov staranja. Gre za naravno obliko vitamina A, ki naj bi bil učinkovit zlasti pri zmanjševanju gub ter povečevanju debeline in elastičnosti kože. Delujeta predvsem pomlajevalno, ker pospešita epitelizacijo, koža tako postane bolj prožna, mladostna in manj nagubana. Kožne celice imajo tudi same sposobnost prek encimov pretvarjati različne oblike vitamina A v retinojsko kislino. Tako se ob topičnem nanosu retinola ali retinil palmitata posledično poveča tudi vsebnost retinojske kisline. Retinojska kislina, znana tudi pod imenom tretinoin, pa vpliva na nekatere pomembne medcelične procese, kot so rast in deljenje celic, sinteza proteinov, kot sta kolagen in elastin, proizvajanje sebuma in tudi življenjska doba celice. 

KOENCIM Q10
Dodatna prednost: ščiti celice pred negativnimi učinki prostih
Ima koencim Q10 res terapevtski učinek?
Do tega dejstva so prišli znanstveniki, ko so preučevali pozitivne lastnosti koencima Q10 na zdravje in lepoto. Ugotovili so, da mitohondriji ne morejo proizvesti celične energije, ki je nujna za naše preživetje, če nimajo na voljo dovolj koencima Q10, saj pomaga proizvesti okrog 90 odstotkov celične energije. Zaradi njegovega pomanjkanja v telesu se celični metabolizem upočasni in koža se manj učinkovito obnavlja. Pojavijo se gubice, koža pa z leti izgublja prožnost in čvrstost. Tako negovalni izdelki za kožo s Q10 ne vzdržujejo le lepe kože, temveč imajo tudi terapevtski učinek na zdravje in okrevanje, saj Q10 pomaga proizvajati energijo na celični ravni in ščiti celice pred negativnimi učinki prostih radikalov.
Zakaj potrebujete koencim Q10 pri negi kože?
Koencim Q10 se naravno proizvaja v našem organizmu in je odgovoren za
proizvodnjo energije, ki obnavlja celice. Kot antioksidant upočasnjuje nastanek prostih radikalov, ki poškodujejo naše celice in povzročajo staranje celotnega organizma ter s tem tudi kože.

PEPTIDI
Dodatna prednost: povrnitev maščobe koži.
Kaj se dogaja v koži?
Kolagen je naravno prisoten protein, sestavljen iz dolgih segmentov aminokislin, povezanih v verige, in je glavna sestavina povezovalnega tkiva. Prav zaporedje in urejenost aminokislin v verigi določata funkcijo peptidnih verig, ki sestavljajo celoten protein. Ko se kolagen v koži prekine oziroma zlomi, se med seboj združijo kratki segmenti aminokislin, ki so znani tudi pod imenom peptidi. Peptidi so pravzaprav aktivne molekule. Človeška koža je sestavljena večinoma iz kolagena, ki deluje kot ogrodje in temelj ter daje koži njeno polnost. V mladosti imate več kolagena, ki daje koži mehkoben in napet videz. Pri starejših ljudeh pa se kolagen počasi izgublja, koža pa se ob tem tanjša in postaja gubasta.


Naloga peptidov
S staranjem se naša koža tanjša in izgublja maščobo, s tem pa se nekoliko povesi in nabere v gube. Telo začne proizvajati manjše količine kolagena in elastina, ki dajeta koži mehek, vitalen in mladosten videz. Precej novih kozmetičnih izdelkov vsebuje aktivne peptide, ki naj bi zmanjševali gube, gladili kožo in ji zagotavljali mladosten videz.
Koliko peptidov je dovolj?
Ker so aktivni peptidi pomembna učinkovina v širokem izboru kozmetičnih izdelkov proti staranju, morate biti posebej pozorni na to, koliko peptidov določen izdelek vsebuje. Kozmetični izdelki morajo imeti dovolj veliko koncentracijo aktivnih peptidov, da učinkovito delujejo. Ta vrednost se giblje med 3 in 10 odstotki. Kreme, ki vsebujejo aktivne peptide, se morajo dobro vpijati v kožo in vsebovati po možnosti še kake lažje 'penetratorje', ki omogočajo peptidom dostop do globljih plasti kože. Zaželeno je, da imajo kreme več različnih aktivnih peptidov, ki se med seboj dopolnjujejo.

IZVORNE CELICE
Dodatna prednost: imajo moč obnavljanja kože in delujejo kot budnica.
Kako pomagajo?
Izvorne celice vplivajo na mladost človeške kože in imajo moč obnavljanja.
Mladosten videz je namreč neposredno povezan z izvornimi celicami, ki
imajo unikatno zmožnost rasti, a imajo omejeno življenjsko dobo, saj na njih vplivajo okoljski in drugi dejavniki stresa. Pri ljudeh se začne po tridesetem letu njihova dejavnost upočasnjevati, njihovo število pa zmanjševati. Začne se proces staranja, koža je sčasoma videti vse bolj uvela in pusta, pojavijo se gube.
Izvorne celice v kozmetičnih izdelkih kožo ščitijo pred prezgodnjim staranjem. Ker aktivnost izvornih celic z vsakim letom pada, jih je treba zaščititi in podpirati, da bi prestavili prezgodnje staranje. To pa lahko naredimo z dodajanjem rastlinskih izvornih celic. Tako celice koži vračajo samoobnovitveno moč in jo ščitijo pred prezgodnjim staranjem.

 


AKTIVNE MEŠANICE
Če za svojo kožo še vedno niste našli tiste prave kombinacije, ki bi kožo navlažila, osvežila in prikrila majhne nepravilnosti, potem bodite pozorni tudi na aktivne mešanice v kremi, ki so zelo pomembne pri pravilni negi. Katere torej izbrati, da bo vaša koža mehka in sijoča?

- KOENCIM Q10 IN KREATIN
Koencim Q10 je odgovoren za to, da proizvaja energijo, ki obnavlja celice. V
kombinaciji s kreatinom pa na vašo kožo deluje še bolj učinkovito. Kreatin je namreč derivat aminokisline, ki je naravno prisoten v koži. Deluje kot rezervoar energije, ki je pomemben za oskrbo celic z energijo in njihovo delovanje. Tvorba kreatina s staranjem upada, zato je smiselno, da kreatin nanesemo na kožo od zunaj.

- PEPTIDI IN GLIKOLNA KISLINA
Tudi peptidi v kombinaciji z glikolno kislino odlično delujejo na kožo, na sijočo polt in pomladitev kože. Glikolna kislina bo na vašo kožo delovala kot neke vrste piling, saj jo bo oluščila. Zaradi majhnosti molekul z lahkoto prodre v kožo. Tukaj raztopi lepilo, s katerim so odmrle celice prilepljene na kožo, in s tem slednje odstrani ter spodbudi rast novih celic, kar seveda pomeni počasnejše staranje kože.

- VITAMIN E IN C
V kombinaciji se v kremah pogosto pojavljata vitamina E in C, ki koži povrneta sijaj, kožo zgladita, očistita in zaščitita pred zunanjimi vplivi. Zaradi teh lastnosti morate kreme, ki vsebujejo oba vitamina, vedno nanašati na očiščeno kožo.

prejšnji članek
Klemen Slakonja in njegova Mojca bosta avgusta …
Slovenija
Klemen Slakonja in njegova Mojca bosta avgusta …
naslednji članek
Masturbacija je priporočljiva za zdravje!
Zanimivosti
Masturbacija je priporočljiva za zdravje!
Preberite tudi