stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Svet
 

To je jedla Kate in grozno hujšala!

24. 11. 2015; 07.15
Avtor: NN
Kate Middleton in princ William - foto 5

foto: Profimedia

Želite shujšati? Pa ne tako, da bi vam krulilo v želodcu in bi se vam od lakote meglilo pred očmi?

Brez »čudežnih« tablet, ki obljubljajo nemogoče in navadno veliko stanejo? Dukanova dieta, po kateri naj bi shujšalo nekaj znanih ljudi, je onkraj oceana še vedno hit.

Pred nekaj leti je tudi pri nas izšel prevod Dukanove knjige Ne znam shujšati, vendar dieta posebne popularnosti ni doživela. Označevali so jo kot izrazito beljakovinsko, zaradi enostranskosti naj bi bila lahko celo nevarna, na koncu pa tudi ne uspešna, saj naj bi mnogo ljudi, ki so hujšali po njej, težo pridobilo nazaj in še kakšen kilogram za dodatek. Resnici na ljubo je treba zapisati, da je bila v Veliki Britaniji označena celo kot ena najslabših diet. Vendar gre v celoti gledano za način prehranjevanja, ki najprej poskrbi za hujšanje, potem pa za utrjevanje in vzdrževanje teže. Najprej zares priporoča bolj ali manj čiste beljakovine, pozneje pa prehrani dodaja živila iz drugih prehranskih skupin. Dieta človeka poduči, kako se spreminja presnova, kako lahko doseže, da telo uporabi lastne zaloge maščobe, in kako pri tem vztraja. Pierre Dukan je dodal tudi najbolj naravno telovadbo: hojo.

Doktor, kako naj shujšam? Dr. Pierre Dukan je bil najprej splošni zdravnik. S prehrano se je začel ukvarjati, šele ko ga je eden od bolnikov prosil, naj mu svetuje, kako shujšati. Zgodba je znana: možakar mu je rekel, da bo počel in jedel karkoli, le mesu se ni želel odpovedati. Dr. Dukan mu je predpisal, naj pet dni je samo meso in nič drugega. Bolnik je bil navdušen. Po petih dneh še toliko bolj, ker mu je uspelo shujšati za okrog tri kilograme. Od takrat je minilo že 35 let in Pierre Dukan je znan po vsem svetu, v svoji domovini Franciji pa še posebej: izgnali so ga iz združenja zdravnikov (oziroma je sam izstopil iz njega), obtoževali so ga, da neetično izkorišča medicino za posel, da je predpisoval za hujšanje derivat amfetamina (ki so ga predpisovali tudi drugi zdravniki in naj bi v Franciji povzročil okrog 1800 smrti). Med kolegi je bil ne le nepriljubljen, temveč osovražen. Najbrž je k temu pripomoglo tudi to, da je s svojim shujševalnim programom, ki vključuje nekaj knjig, spletne vsebine in spletno svetovanje, v enem letu zaslužil okrog 33 milijonov evrov.

Dr. Pierre Dukan je s svojo dieto zaslovel po vsem svetu.

Kraljevska dieta. Kakorkoli, Dukanova dieta zagotovo ni primerna za vse. Tisti, ki imajo precej kilogramov preveč, se morajo zelo natančno opazovati in obiskati zdravnika, če bi se med njo slabo počutili. Mimogrede, Dukanova dieta je postala slavna, ko jo je Carol Middleton predstavila svoji hčeri Kate pred poroko s princem Williamom; Kate naj bi takrat shujšala za dve konfekcijski številki. Z Dukanovo dieto sta shujšali tudi Carol in Kateina sestra Pippa, pa še cela vrsta zvezdnic, od Jennifer Lopez do Penelope Cruz.

Dukanova dieta v prvi fazi predpisuje uživanje zgolj čim bolj čistih beljakovin. Treba je jesti meso, vendar popolnoma brez maščobe. Najboljše naj bi bilo goveje in telečje (samo nemastni kosi, rebra recimo ne pridejo v poštev), ribe in perutnina (samo piščanec in puran, race in gosi pa ne), tudi jajca in nemastni mlečni izdelki. Vse vrste mesa morajo biti pripravljene brez ene same kapljice maščobe. Dovoljeno je le namazati ponev z maščobo, potem pa jo je treba obrisati s papirnato brisačo. Dovoljena je tudi povsem pusta šunka (ne pa pršut). Druge vrste svinjskega mesa niso dovoljene, enako velja za jagnjetino. Oboje naj bi sodilo med bolj mastne vrste mesa. Pri piščancu pride v tej fazi v poštev samo belo meso brez kože.

Napad na kilograme. Ta faza se imenuje napad na odvečne kilograme. Ljudje shujšajo največ, povprečno od tri do štiri kilograme v povprečno petih dneh (če želite shujšati manj ali več, naj traja ustrezno manj ali dlje). V jedilnik, ki se ga je treba držati dosledno (poleg mesa in imenovanih živil se ne sme jesti ničesar), je Dukan dodal še eno žlico in pol ovsenih otrobov, ki jih lahko zamešate v omleto in spečete brez olja. Svetuje recept, ki si ga je sam izmislil, ko mu je doma zmanjkalo moke; namesto nje je uporabil ovsene otrobe, dodal jajce in nemastno skuto ter sladilo. Dukan omenja aspartam. To je verjetno najbolj upravičen očitek njegovi dieti: aspartam je škodljiv; pametneje je uporabiti stevijo, če je sladilo sploh potrebno. Sicer pa lahko žlico in pol ovsenih otrobov zamešate v malo vrele slane vode in to pojeste zjutraj, kar bo pomagalo prebavi. Dukanova dieta namreč lahko povzroči zaprtje.

Omejitev dovoljenega ni! Poleg jajc (ki jih tudi ne bi smeli jesti v velikih količinah, največ dve na dan, brez maščobe) so dovoljeni mlečni izdelki popolnoma brez maščobe. Vse to pa nima omejitev, ne časovnih ne količinskih. Na primer, če vas zagrabi lakota ob osmih zvečer, si lahko privoščite velik, sočen zrezek, a brez maščobe. Ali pa rezine dimljenega lososa. Še eno pravilo je postavil Dukan: 20 minut hoje vsak dan.

Križarjenje med mesom in zelenjavo. V drugi fazi je dovoljeno jesti tudi zelenjavo. Vendar tako, da se menjujeta dneva, ko jeste le beljakovine in ko jeste beljakovine in zelenjavo. Dovoljena je vsa zelenjava z nekaj izjemami: fižol (suhi), grah, leča, pa tudi avokado, ki pravzaprav sodi med sadje. Zelenjavo je treba jesti surovo ali kuhano, vendar brez maščobe. Izjema je ena žlica kakovostnega olivnega ali bučnega olja, ki ga lahko uporabite v prelivu za solate. Najbolje je torej pojesti skledo solate, saj je surova zelenjava najbolj koristna.

Ta faza se imenuje faza križarjenja (menjavanja beljakovinskih in zelenjavno-beljakovinskih dni), cilj je doseganje zdrave teže. Trajala naj bi tako dolgo, kolikor pokaže izračun: za vsak kilogram teže, ki jo želite izgubiti, naj bi bilo deset dni te faze. Če torej želite shujšati za deset kilogramov, bo ta faza trajala sto dni. Dodana je spet hoja, tokrat 25 oziroma 30 minut dnevno. En dan v tednu ostaja za vedno strogo beljakovinski (Dukan priporoča četrtek), upoštevaje vsa pravila faze napada. Popiti je treba dva litra vode (v prvi fazi najmanj liter in pol, omejitve so samo navzdol), jesti nekoliko manj soljeno hrano in skrbno spremljati svojo težo. Če se noče premakniti navzdol, dodajte še kakšen dan pravil faze napada in povečajte čas za hojo na eno uro. Za vsakogar, ki je v prvi fazi veliko shujšal in je nad tem navdušen, je zelo moteče, če se potem jeziček na tehtnici noče premakniti navzdol, zato je pametno ukrepati takoj.

Prihajata sadje in kruh. Ko se konča druga faza, se začne tretji del, ko se teža uravnava. Spet je treba dodati nova živila, kos sadja na dan, dva kosa polnozrnatega kruha in dva odmerka škrobnih živil na teden. Do prve polovice te faze naj bi pojedli le eno škrobno živilo na teden, potem pa dva. En obrok lahko sestavimo po lastni želji. Tedaj si lahko privoščite vse, kar ste pogrešali. A to je lahko samo en obrok na teden, pojeste pa lahko samo en dunajski zrezek. V drugi polovici te faze si lahko privoščite dva taka obroka na teden. Dodate lahko tudi druge vrste mesa, svinjino in jagnjetino, vendar mora biti brez maščobe. Četrtek ostaja beljakovinski, nujno je popiti najmanj dva litra vode ter vsak dan hoditi vsaj pol ure.

In še zadnja oziroma četrta faza, ko težo utrjujete in se počasi navadite živeti po novih prehranskih pravilih. Dovoljeno se je pregrešiti, vendar se tehtajte, da ne bi znova zašli v stare tirnice. Ohraniti je treba beljakovinske četrtke in obvezno ovsene otrobe (zdaj že tri žlice na dan), ki vas spremljajo skozi vse faze Dukanove diete in ostajajo na vaši mizi vse življenje. Sadje je še vedno omejeno, le en kos na dan. Najbolj priporočljivo je jabolko, sledijo jagode (skodelica) in maline (prav tako skodelica), melona in lubenica (rezina), grenivka, dva kivija, breskev in nektarina, po dve marelici in podobno. Prepovedane so banane. Ostajata tudi dve rezini polnozrnatega kruha (nikar ne jejte belega), dvakrat tedensko si lahko privoščite testenine ali drugo škrobno živilo. Krompir je čisto na koncu lestvice priporočljivosti. V dveh obrokih na teden pa lahko jeste tisto, kar si posebej želite.

Vsi družinski člani so shujšali. To so torej osnove Dukanove diete, ki je dejansko zelo uspešna. Primer: štiričlanska družina, oče, mama in dva odrasla otroka (študenta), se je oktobra lani družno odločila za hujšanje po Dukanu. Po dveh mesecih je največ uspelo shujšati sinu, ki je imel tudi največ odvečne teže. Shujšal je za deset kilogramov, dekle je shujšalo za šest kilogramov, mati za sedem in oče, ki je imel pravzaprav na začetku normalno težo, za štiri kilograme. Vsi vztrajajo še naprej. Najpogostejša »pregreha« je kos sadja (preveč), kakšen avokado (ki je pri njih zelo priljubljen) in čisto malo olja, na katerem spečejo jajca, kadar se seveda odločijo za pečena. Mati je sicer vegetarijanka (vendar uživa ribe in morske sadeže). Sprva je dvomila, da bi bila taka dieta uspešna tudi pri njej. Ko pa si je kupila za dve konfekcijski številki manjše hlače, je nehala dvomiti in pravi, da bo vztrajala. Ko drugi člani družine jedo meso, si sama speče kos divjega lososa (Dukan vegetarijancem, ki ne jedo rib, priporoča izdelke iz tofuja) in pri tem uporabi malo maščobe. Z zadovoljstvom ugotavlja, da se njena teža ves čas pomika navzdol. Seveda pa vsak dan hodi ali teče, dela tibetanske vaje in včasih tudi jogo. Povedala je tudi, da je Dukanov način prehrane prvi, ki je bil pri njej zares uspešen, ne da bi pri tem čutila lakoto.

prejšnji članek
Manekenka v zrelih letih izdala, da njene prsi ...
Svet
Manekenka v zrelih letih izdala, da njene prsi ...
naslednji članek
NAGRADNA IGRA: Nagrajujemo najlepše praznične spomine!
Ekskluzivno
NAGRADNA IGRA: Nagrajujemo najlepše praznične spomine!
Preberite tudi