stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Lepota
 

S preprostim receptom do sijajne nožnice!

10. 2. 2015; 05.00
Avtor: Eva Kralj
nožnica 3
Nega je osnoven del našega vsakdana, vendar to ne pomeni samo umivanja zob in odstranjevanja ličil pred spanjem.

Njen pomemben del je tudi intimna nega, ki pa vam lahko povzroči tudi neprijetne težave, zato je pametno vedeti nekaj stvari, ki so nam jih zaupali ginekologi.

foto: Thinkstock

Nikar z vsakim milom
Pretirana nega intimnih predelov, dovolj naj bi bilo enkrat na dan, lahko z nožnice spere zaščitno sluz in s tem oslabi njeno naravno obrambo. Ginekologi zato priporočajo, da pri tem uporabljamo samo toplo vodo, lahko pa tudi intimno milo s pH-jem, ki se giblje med 3,5 in 4,8, saj so taka mila zaradi naravno kislega pH-ja okolja nožnice najbolj primerna. Intimne dele umivajte s toplo vodo v smeri proti zadnjiku ter pri tem vode ne usmerjajte neposredno v nožnico, ravno zaradi tega sta najbolj priporočljiva prhanje ali umivanje v bideju. Tudi druga mila in geli za prhanje velikokrat spremenijo normalno bakterijsko floro nožnice, kar lahko pripelje do večje dovzetnosti za neprijetna vnetja. Kljub temu naj bodo sredstva za intimno higieno čim manj odišavljena in jih uporabljajte le na zunanjem delu nožnice, pa še to raje ne, če ste se tisti dan ravno depilirali oziroma kako drugače urejali intimne predele. 

Ostala priporočila
Nadvse pomembno je tudi, da za brisanje vedno uporabljate samo svojo brisačo. Pogost vzrok težav in vnetij so, še posebno pri občutljivih ženskah, velikokrat tudi higienski vložki ali ščitniki perila ter celo odišavljen toaletni papir. Če ščitnike perila vseeno uporabljate, je pametno, da jih menjujete vsake štiri ure, sicer postanejo leglo bakterij, pametno pa je tudi, da so bombažni. Čeprav nas proizvajalci prepričujejo drugače, tudi uporaba robčkov za intimno nego ni stvar, nad katero bi bili ginekologi najbolj navdušeni. Če na voljo res ni druge možnosti, potem da, drugače pa vam njihove uporabe ravno ne svetujejo. 

Preventiva
Za preprečevanje raznih vulvo vaginalnih vnetij je zelo pomembno tudi izogibanje nošenju preveč ozkih oblačil. Posebno pozornost namenite tudi spodnjemu perilu, ki naj bo narejeno iz čim bolj naravnih materialov. Že za vsesplošno dobro splošno počutje je znano in priporočljivo, da čez dan uživate večje količine vode, kar poveča proizvodnjo seča, ki tako sproti izpira bakterije, da ne pridejo tja, kamor ne bi smele. Pomembno pa je tudi, da za zdravje svojih reproduktivnih organov redno obiskujete ginekologa.

prejšnji članek
Ostala brez orgazma, a vseeno vztraja!
Svet
Ostala brez orgazma, a vseeno vztraja!
naslednji članek
O Cerarju in njegovi Vesni govorijo ...
Slovenija
O Cerarju in njegovi Vesni govorijo ...
Preberite tudi