pošta, poštar, poštni delavec
Svet24.si

Sindikat upravo Pošte Slovenije obtožuje vdora v njihove računalnike: »Prišel je čas za ulico«

panvita
Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno pri sanjskem poslu družine Polanič?

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Odpotujte v srce nigerijske kulture

19. 10. 2023; 09.30
Avtor: Pe. T
Re:inkarnacija

Obeta se afriški večer plesa, petja in spomina na preteklost. foto: Jean Couturier

V ponedeljek, 23. oktobra 2023, se bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma odvil veličasten plesni spektakel Re:inkarnacija, ki bo gledalce popeljal v srce nigerijske kulture, kjer se ritmi mesta Lagos prepletajo z modrostjo jorubske filozofije.

Plesna predstava iz Nigerije pod vodstvom mednarodno priznanega koreografa Qudusa Onikekuja je prepojena s prvinami afrofunka, break dancea in hiphopa, spremljajo pa jo glasbeniki, ki glasbo odigrajo v živo. Močne osebnosti plesalcev in uigrani gibi nosijo tradicijo afrobeata ter jo prevajajo v sodobne plesne in glasbene sloge. Re:inkarnacija izžareva moč nigerijske kulture, njeno brezkompromisno radoživost in sposobnost nenehnega preporoda.

Ob urbanih afriških ritmih, prekipevajočih od mladostne energije, se nigerijski plesalec in koreograf Qudus Onikeku vrača k afrobeatu sedemdesetih let, ki ga spaja s sodobnimi slogi, kot so hiphop, dancehall in funky house.  
Plesni spektakel Re:inkarnacija je zgrajen okoli treh stopenj: rojstva, smrti in novega rojstva ter dojemanja časa in cikličnega prostora. Vsak od plesalcev po svoje, skupaj pa kot celota, reinkarnirajo tradicijo afrobeata legendarnega Fele Kutija v sodobne plesne (in glasbene) sloge. Predstava je požela izjemen uspeh na gostovanjih po vsem svetu kot izvirno večdisciplinarno in kolektivno delo.

prejšnji članek
Kmetija: Produkcija za dvoboj določila kostum s čebeljimi krilci
Resničnostni šovi
Kmetija: Produkcija za dvoboj določila kostum s čebeljimi krilci
naslednji članek
Pevka razkriva: Iris iz Botrov je prevarantka
Svet slavnih
Pevka razkriva: Iris iz Botrov je prevarantka