pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

V času, ko je svet obnorela igra Pokemon Go, nadvse primerno branje!

12. 8. 2016; 09.02
Avtor: M. S./Vklop
doktor proktor
Mladinska literatura, ki ustavi čas.

Poletni meseci so kot nalašč za branje, sploh razburljivih in vznemirljivih knjig, ob pomoči katerih spoznate druge, drugačne svetove, postanete nekdo drug in lahko celo krojite svet po svojih željah. No, in seveda tudi čas mineva drugače, sploh če v roke vzamete knjigo, ob kateri se čas ustavi. Predstavljamo vam štiri takšne!

Zmaj, nekoliko drugačen

Georgea R. R. Martina poznamo kot avtorja Igre ledu in ognja, po kateri je nastala uspešna TV-serija Igra prestolov, pred kratkim pa je v slovenskem prevodu izšla mladinska pripoved Ledeni zmaj, ki jo krasijo čudovite ilustracije Luisa Roya. Za razliko od Viteza iz sedmih kraljestev Ledeni zmaj nima prav nobene povezave z dogajanjem v Zahodnjem. Glavna junakinja je Adara, otrok zime, ki obožuje ledenega zmaja, ki med drugimi seje strah in grozo. Martin previdno, kot bi pletel pajčevino, gradi odnos med njima in hkrati požiga mostove, ki povezujejo Adaro in njeno družino. V deželi pustoši vojna, glavno 'orožje' so tisti klasični ognjeni zmaji in Adara se – čeprav pri komaj sedmih letih – znajde pred največjo preizkušnjo – rešiti družino in dom. Odlična knjiga o sprejemanju drugačnih in drugačnosti ter zavedanju posledic lastnih odločitev in dejanj.

Kostja Veselko se igra z ognjem

Vas je navdušil prvi (od kar devetih) del prigod o nenavadnem detektivu Kostji Veselku? Ste trepetali do zadnje strani, ali jima bo s Stephanie uspelo ali ne? No, drugi del, Igra z ognjem, prinaša še več napetosti, še več čudaških, nepredvidljivih in predvsem nevarnih likov in seveda tistega, kar krasi dela odličnega irskega pisatelja Dereka Landyja – izvrstne dialoge glavnih akterjev. Stephanie postaja vse bolj polnokrvna bojevnica in čarodejka, vse bolj je Valkira Vihar. In čeprav sta obkrožena z zvestimi prijatelji, jima tokrat nasproti stojijo baron Maščevalski, krvoločni in okrutni Žarko Krvavec, zveriženi Zverižar, Jaka Brzohop in vampir Mrak. Vsak s svojo posebno veščino in načrtom. Je nasprotnikov tokrat morda vseeno preveč?

Kvothe pripoveduje drugi dan

Hitro po prvem delu trilogije Kraljemorčeve kronike Ime vetra smo dočakali tudi nadaljevanje Modrijanov strah, kjer je treba na prvem mestu izpostaviti fantastičen prevod Sergeja Hvale, ki mu je uspelo ujeti pripovedovalskega duha Patricka Rothfussa. Za sovaščane skrivnostni in pogosto nerazložljivi Kvothe svojemu pomočniku Bastu in Zapisovalcu pripoveduje še drugi dan. Za razliko od prvega dela se tokrat v sedanjosti dogaja veliko manj, zato pa je Kvothe v preteklosti naredil kar nekaj korakov pri razkrivanju velike skrivnosti o Čendrijancih, izučil se je boja, izpopolnil svoje čarovniške veščine in postal veliki mojster ljubljenja. Videl je tudi Njega, pa čeprav ni vedel, da je to On. Kdo? Sklenil je novo zavezništvo, si pridobil dodatnega sovražnika ali dva ter ostaja ponosen Ruhan. Mojstrovina na skoraj 1200 straneh in odličen nastavek za zagotovo napet zaključek. Uspeh Kraljemorčeve kronike je Rothfussa navdahnil tudi k pisanju obstranskih zgodb, tako sta v izvirniku že izšla romana o Auri in Bastu.

Doktor Proktor in konec sveta

Joja Nesboja poznamo kot vrhunskega pisca kriminalk, a tudi tretji del zbirke o doktorju Proktorju, ki je namenjen mlajšim bralcem, ni od muh. Na norveški televiziji poteka zborovsko tekmovanje, ki je obnorelo celotno državo. Svet se vrti le še okoli tega, razen seveda doktor Proktor ter njegova zvesta pajdaša Liza in Bulle. Kdo stoji za šovom, za katerega se vse bolj zdi, da ni le nedolžna TV-zabava? Ali je človeštvo res v nevarnosti? Mogoče. V času, ko je svet obnorela igra Pokemon Go, nadvse primerno branje o tem, kaj je v življenju pomembno in čemu je vredno posvečati vedno dragocen čas. Recimo, knjigam.

prejšnji članek
Takšnega sladoleda verjetno še niste jedli
Kulinarika
Takšnega sladoleda verjetno še niste jedli
naslednji članek
Pričeske, ki izbrišejo 10 let
Moda&Lepota
Pričeske, ki izbrišejo 10 let
#obraziavenija
obraziavenija