1703079682-dsc6151-01-1703079660058
Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, pogreb bo javen in odprt za vse

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Kitajski orkester iz Sudžova prvič prihaja v Slovenijo

12. 9. 2023; 12.30
Avtor: Pe. T
Kitajski orkester iz Sudžova

Kitajski orkester iz Sudžova foto: organizator

22. septembra bo moč v Cankarjevem domu prisluhniti Kitajskemu orkestru iz Sudžova, za katerega je značilen preplet zahodnih glasbil s tradicionalnimi kitajskimi.

V okviru jesenske evropske turneje 2023, ki bo potekala v najbolj prestižnih koncertnih dvoranah po Evropi, od Berlinske filharmonije do dunajskega Musikvereina, se bo Kitajski orkester iz Sudžova (Suzhou Chinese Orchestra) prvič predstavil tudi v Sloveniji. Orkester velja za pravo kitajsko glasbeno senzacijo, ki navdušuje občinstva po vsem svetu.



Kitajski orkester iz Sudžova
Sudžov, eno najstarejših kitajskih mest, velja za »Benetke kitajskega jugovzhoda«. Prepredeno z vodnimi kanali in umetelno oblikovanimi parki v sozvočju s sodobno arhitekturo, se ponaša z več kot 2500-letno zgodovino.
V tem slikovitem okolju je pred petimi leti nastal Kitajski orkester iz Sudžova. Simfonični sestav domuje v lastni koncertni dvorani ter združuje glasbenike, stare v povprečju 29 let, ki igrajo tako na običajna zahodna glasbila kot na tradicionalna kitajska in s tem ustvarjajo še ne slišan simfonični zvok. S svojim pristopom se sestav izkazuje za edinstvenega na svetu in osvaja srca predvsem mladega kitajskega poslušalstva. Leta 2021 je Kitajski orkester iz Sudžova prejel posebno priznanje Austrian Music Theatre Prize v kategoriji »Najboljši mednarodni orkester«.


PANG Ka-Pang
Umetniški vodja in glavni dirigent
Umetniški vodja simfoničnega orkestra, predanega spajanju tradicionalne kitajske glasbe s sodobno, je od vseh začetkov dirigent Pang Ka-Pan. Po študiju dirigiranja v Pekingu se je izpopolnjeval v Evropi in študij sklenil na Dunaju. Od ustanovitve leta 2017 se pod vodstvom svojega glasbenega vodje simfonični orkester posebej posveča naročilom skladateljem za nova dela z edinstveno instrumentacijo tradicionalnih kitajskih in zahodnih klasičnih glasbil. S posebnim pridihom sodobnega poustvarjanja maestro navdušuje tako domače kot mednarodno občinstvo. Dirigent Pang Ka-Pang je bil za svoj prispevek k medkulturnem dialogu med zahodno in vzhodno glasbo že večkrat nagrajen, mdr. leta 2021 s pomembnim avstrijskim priznanjem Austrian Music Theater Award za mednarodno glasbeno in kulturno udejstvovanje.

prejšnji članek
Preprosto in hitro: njoki z gorgonzolo
Kulinarika
Preprosto in hitro: njoki z gorgonzolo
naslednji članek
Tako velika je že sestra Line Kuduzović
Svet slavnih
Tako velika je že sestra Line Kuduzović