nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Šef leta 2024 je postal David Žefran

3. 4. 2024; 05.00
Avtor: K.M.
podelitev-priznanj, gault&millau-slovenija

Gault&Millau Slovenija štiri kape letos podelil desetim restavracijam foto: S.R.

Eden najvplivnejših mednarodnih vodnikov v svetu gastronomije Gault&Millau je štiri kape in s tem naziv najboljše v Sloveniji letos podelil desetim restavracijam.

Vodnik je ocenjevanje ponudbe gostinskih lokalov po vsej Sloveniji izvedel šesto leto zapored. Najboljšo oceno si je tudi letos prislužila Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu, štiri kape pa so prejele še Gostilna Pri Lojzetu (Dvorec Zemono, Vipava), Grič (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), Restavracija Milka (Kranjska Gora), Restavracija Strelec (Ljubljana), Restavracija Mak (Maribor), Restavracija Pavus (Grad Tabor Laško) ter JB restavracija (Ljubljana).

Marko Pavčnik, Dada Jerovšek in Igor Jagodic foto: S.R.

Poleg tega so 30 restavracijam podelili tri kape, razglasili pa so še prejemnike posebnih priznanj. Ob že omenjenih šefih leta in prihodnosti si je naziv šefa tradicije prislužil Simo Komel (Bistro Grad Štanjel, Štanjel), mladega talenta Rok Smonkar (Posestvo Gjerkeš, Fikšinci), najboljšega sommelierja/natakarja pa Andrej Kurež (Restavracija Hotela Marina, Izola). Šef leta 2024 je postal David Žefran iz kranjskogorske restavracije Milka, šef prihodnosti pa Ago Špacapan iz Špacapanove hiše v Komnu.

Janez Bratovž je predal titulo kuharskega mojstra leta foto: S.R.

Restavracijo JB v središču Ljubljane od očeta Janeza počasi prevzemata Nina in Tomaž Bratovž foto: S.R.

»Poslanstvo Gault&Millau je že od vsega začetka, dobrega pol stoletja torej, odkrivanje vrhunskih kulinaričnih dosežkov,« je na gala podelitvi priznanj v Hotelu Slon poudarila Mira Šemić, direktorica Gault&Millau Slovenija, in dodala: »Naš pogled je vedno usmerjen naprej, v prihodnost, pa tudi izven ustaljenih poti. Tako da v vsakem vodniku najdete nove skrite zaklade slovenske gastronomske scene. Nova imena, ki si zaslužijo poklon in priznanje, saj ustvarjajo izredno bogato, kakovostno in kreativno gastronomsko sceno Slovenije.« Veseli jo, da so med letošnjimi prejemniki posebnih priznanj izjemni chefi, ki gostom vsak dan postrežejo jedi s svojo polno predanostjo. Chefi, ki ohranjajo neverjetno visok standard, kakovost in predvsem ljubezen do lokalnega, do vsega, s čimer nam postreže narava in v kri zapiše tradicija. »Ko vse te atribute združimo, dobimo tako neverjetne kulinarične izkušnje, da si zaslužijo vsakodnevno hvalo,«

Zakonca Urban Stojan in Ana Roš foto: S.R.

Klemen Selakovič foto: S.R.

Za glasbeno popestritev je poskrbela Jana Šušteršič foto: S.R.

prejšnji članek
Martina (MasterChef) navdušila na tem tekmovanju
Svet slavnih
Martina (MasterChef) navdušila na tem tekmovanju
naslednji članek
Telovadba kot antidepresiv
Zdravje
Telovadba kot antidepresiv