pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Tako boste čebulo rezali brez solz

4. 1. 2019; 03.00
Avtor: Uredništvo Maja
dreamstime_xxl_58397647

foto: Dreamstime

Kdo ne pozna tistega zoprnega občutka pri sekljanju čebule, ko nas začno skeleti oči in se nam ulijejo solze?

Preprosto opravilo pri pripravi jedi, na primer golaža, postane prava muka. Na srečo poznamo nekaj zvijač, ki lahko vsaj deloma odpravijo tudi ta problem. 

Zakaj nas čebula spravi v jok?

Ko čebulo prerežemo, se njene celice razbijejo. Tvori se sulfenična kislina, ki razpade v plin, in ko doseže oko, reagira z vodo v očesu in tvori razredčeno raztopino žveplene kisline. Ta draži živčne končiče v očesu in spodbudi solzne žleze, da začno izločati solze.

Predlogi:

  • Leseno desko postavite pod napo ali, še bolje, v bližino ventilatorja. Ta bo odpihnil zrak v drugo smer, stran od vaših oči.
  • Oči si zaščitite s plavalnimi očali.
  • Petnajst minut pred rezanjem dajte čebulo v zamrzovalnik.
  • Čebulo olupite, ji odrežite oba konca in jo za 15 minut potopite v skledo vode.
  • Čebulo režite in sekljajte kar v koritu, pod tekočo vodo.

Še nekaj nasvetov za uspešno in manj »mokro« sekljanje čebule:

  • Uporabljajte res oster nož.
  • Če se vam oči med rezanjem začnejo solziti, jih ne mencajte s prsti, saj so prepojeni s čebulnim sokom.
  • Bela, rdeča in rjava čebula vam bodo izvabile največ solz iz oči, zato uporabljajte rajši manj ostre in bolj sladke vrste, na primer majski srebrnjak.
  • Ko si organizirate sestavine za svoj recept, naj bo priprava čebule na zadnjem mestu.
prejšnji članek
Pozabite na vroči gin, čas je za cheesecake z džin-tonikom
Kulinarika
Pozabite na vroči gin, čas je za cheesecake z džin-tonikom
naslednji članek
Bunderla po operaciji že v domači oskrbi
Svet slavnih
Bunderla po operaciji že v domači oskrbi