mlin
Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

1701778337-dsc9818-01-1701778319724
Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je absolutno sporno"

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kako narediti okusne domače njoke?

3. 11. 2022; 01.00
Avtor: Njena.si
njoki
Priprava njokov vam lahko kaj hitro spodleti, zato si preberite nekatere nasvete.

Mogoče se vam zdi, da je narediti njoke enostavno, kar ne drži popolnoma. Lahko vam gre veliko stvari narobe – lahko izgubijo obliko, se zlepijo, so trdi, preveč imajo okusa po moki. Pazite na naslednje korake, da bo priprava njokov stekla in da vam bo končni izdelek v ponos.

Izbrati morate pravi krompir

Za njoke morate uporabiti krompir, ki vsebuje velik škroba in zagotovo ne mladi krompir. Kako bi ocenili delež škroba v krompirju? Tisti, ki ga vsebuje veliko, bo na nožu pustil belo sled in bo bolj lepljiv. Škrob je pomemben pri pripravi njokov prav zaradi tega, da bo zadrževal manj vode in tako velike količine moke ne bodo potrebne. Njoki bodo z manjšo količino moke bolj okusni.

Kuhan krompir je potrebno dobro odcediti

Krompir dajte v hladno vodo in ga kuhajte, dokler ne boste videli, da je skuhan. Potrebno jih je dodobra odcediti.

Zamesite testo, dokler je krompir topel

Za njoke je boljše, da krompirja ne hladite, saj se zaradi visoke temperature škrob spremeni v gel, ki prepreči kasnejše razpadanje njokov. Na pult stresite približno 120g moke, ki ustreza pol kilograme krompirja. Na moko dajte zmečkan krompir, sol ter dobro umešano jajce. Testo morate zamesiti hitro, da ne postane gumijasto. Kdaj je potrebno dodati še malo moke, vendar je ne dodajte več kot 150 gramov. Če je testo še vedno lepljivo, lahko dodate še žlico škrobne moke. Testo razvaljajte in narezite na dva centimetra, da bodo imeli njoki lepo obliko.

Pustite jih, da se spočijejo

Dvajset do trideset minut je dovolj, da se površina njoka posuši. Če bi jih dali kuhati takoj, bi se lahko zlepili, če bi čakali še dlje časa, se lahko zasušijo.

Kuhanje in zamrzovanje

Njoki se kuhajo v velikem loncu brez mešanja, kuhani so, ko priplavajo na površino. Ne smete dati preveč njokov v en lonec. Lahko jih tudi zamrznete. Razporedite jih na ravno površino in jih dajte v zamrzovalnik. Šele bo zamrznejo, jih lahko daste v vrečko.

prejšnji članek
Veste, kako očistiti opekač kruha in opekač za sendviče?
Kulinarika
Veste, kako očistiti opekač kruha in opekač za sendviče?
naslednji članek
Lidija Bačić uživa v domačem Splitu
Svet slavnih
Lidija Bačić uživa v domačem Splitu
#nasazenazenska
nasazenazenska