Mile Ćulibrk
Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj Olimpije

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Hladne lubenice in melone

23. 7. 2016; 10.30
Avtor: Katja Kmet/Zarja
Melone in lubenice
Lubenice in melone so sadeži, brez katerih si ne znamo predstavljati poletja.

Lepo okrogle, primerno ohlajene, sočne, sladke in obogatene z različnimi dodatki nas osvežijo in nam polepšajo popoldan ali večer, ko uživamo na počitnicah ali obujamo spomine na počitniške dni.

Pikantni čatni iz lubenice

foto: Shutterstock

Za 4 osebe
Priprava: 15 minut
Kuhanje: 15 minut

Sestavine: 1 rdeča čebula * 1 rdeč feferon (po okusu sladek ali polpekoč) * 10 g svežega ingverja * 1 strok česna * 4 žlice olja * 800 g lubenice * sol * 1 žlica karija v prahu * sladkor * 1 pločevinka paradižnikovih koščkov (400 g) * sok 1 limete * 4 vejice koriandra.

Priprava: Čebulo, feferon in ingver na drobno sesekljamo, česen narežemo na tanke rezinice. Vse skupaj počasi in med mešanjem prepražimo na vročem olju. Lubenici odstranimo lupino in peške. Sadno meso narežemo na kockice, te pa dodamo mešanici čebule in drugih sestavin. Vse skupaj pražimo dve minuti. Solimo, začinimo s karijem in ščepom sladkorja. Dodamo paradižnikove koščke in sok limete. Zmes v posodi brez pokrova kuhamo na srednje močnem ognju deset minut. Primešamo sesekljane lističe koriandra.

Nasvet: Pikantni čatni iz lubenice postrežemo k pečenim piščančjim kračam ali pa k mesnim jedem z žara. Odličen pa je tudi, če ga ponudimo s sirčkom kot namaz za opečene kruhke.

Osvežujoča pijača z lubenico

Za 6 kozarcev po 300 ml


Priprava: 10 minut

Sestavine: 1 kos ohlajene lubenice (650 g) * 5 žlic soka limete * 4 žlice tekočega medu * 3 vejice bazilike * 1 liter mineralne vode z mehurčki.

Priprava: Lubenico olupimo, očistimo pešk in narežemo na koščke. Sadne koščke, sok limete, med in narezane lističe bazilike gladko sesekljamo v mešalniku. Prilijemo mineralno vodo, premešamo, nalijemo v ohlajene kozarce in okrasimo z rezinami lubenice.

Nasvet: Osvežilni alkoholni koktajl dobimo, če nadomestimo 100 ml mineralne vode s 120 ml camparija.

Sangria z melono

foto: Shutterstock

Za 6 oseb 
Priprava: 10 minut

Sestavine: 500 g melone * 1 bio pomaranča * 1 bio limona * 30 kock ledu * 0,75 l lahkega rdečega vina * 0,5 litra pomarančnega soka * nekaj pomarančnih rezin za okrasitev.

Priprava: Melono prerežemo, očistimo pešk, narežemo na četrtine, olupimo in sadne krhlje narežemo na prečne rezine. Pomarančo in limono narežemo na četrtine, te pa na prečne rezine. Velik steklen vrč (ali skledo) napolnimo z ledenimi kockami in sadnimi rezinami. Prelijemo z vinom in pomarančnim sokom. Okrasimo s pomarančnimi rezinami in ponudimo.

Nadevana melona

Za 2 osebi
Priprava: 20 minut
Mariniranje: 1 ura

Sestavine: 1 melona * 1 nektarina * 125 g borovnic * 100 g jagod * 1 vaniljev sladkor * 3 žlice limonovega soka * 2 žlici pomarančnega likerja (ali sirupa) * 40 g zdrobljenih beljakovih poljubčkov.

Priprava: Melono prečno prerežemo in ji izdolbemo peške. Z žličko za kroglice previdno izdolbemo polovici melone – sadno meso, ki ga ne moremo oblikovati v kroglice, pa postrgamo z navadno žlico. Oboje (ločeno) pustimo, da počaka. Počakata naj tudi izdolbeni polovici melone. Nektarino prerežemo, izkoščičimo, sadno meso pa narežemo na rezine. Borovnice oplaknemo. Jagode očistimo, če so večje, jih narežemo. V skledi pomešamo kroglice iz melone, borovnice, nektarino in jagode. Posebej sesekljamo in zmeljemo postrgano sadno meso melone, vaniljev sladkor, limonov sok in pomarančni liker. Dobimo kašast preliv, s katerim prelijemo sadje v skledi. Na hladnem in v pokriti posodi naj stoji eno uro. Beljakove poljubčke damo v vrečko, z rokami jih na grobo zdrobimo. Sadno solato pomešamo z zdrobljenimi poljubčki, naložimo v izvotljeni polovici melone in takoj ponudimo.

Smuti iz lubenice in jagod

Za 2 osebi
Priprava: 15 minut

Sestavine: 200 g jagod * 500 g lubenice * 150 g kefirja * 3 žlice sladkornega sirupa za koktajle * 100 g zdrobljenega ledu * 3 žlice limonovega soka.

Priprava: Jagode očistimo in narežemo. Lubenici odstranimo lupino in peške, sadno meso narežemo. V mešalniku gladko sesekljamo jagode, lubenico, kefir in sladkorni sirup. Primešamo led in še enkrat sesekljamo. Dodamo od 2 do 3 žlice limonovega soka. Nalijemo v ohlajena kozarca in okrasimo z jagodo in rezino lubenice.

Nasvet: Sladkorni sirup za koktajle si skuhamo na zalogo. Priprava je zelo preprosta: v kozici zavremo skodelico vode, dodamo skodelico sladkorja ter mešamo in kuhamo, da se sladkor popolnoma razpusti. Ohladimo, prelijemo v kozarec z navojnim pokrovom in hranimo v hladilniku, da imamo sirup vedno pri roki. Če pogosto pripravljamo koktajle in mešane pijače, skuhamo več sirupa, na zalogo. Pomembno je le razmerje sestavin 1:1, torej enaka količina vode in sladkorja.

Sorbet iz melone

foto: Shutterstock

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Zamrzovanje: 20 minut ali 6 ur

Sestavine: 1 list želatine * 900 g melone * 100 g sladkorja * 6 listov bazilike * 5 žlic ledeno mrzle penine * 4 žlice limoninega soka * 4 žličke aperola * ledeno mrzla penina po okusu.

Priprava: Želatino namočimo v mrzli vodi, da se napne. Melono olupimo in očistimo semenja. Sadno meso narežemo na kockice. Pristavimo 100 ml vode in sladkor ter segrevamo, da se sladkor razpusti. V sladki vodi razpustimo namočeno in iztisnjeno želatino. V visoko posodo damo kockice melone, liste bazilike, pet žlic penine, limonov sok in sladkorni sirup z želatino. Gladko sesekljamo s paličnim mešalnikom. Zmes damo v strojček za pripravo sladoleda in zamrzujemo 20 minut. Če nimamo strojčka, damo zmes v kovinsko skledo, to pa postavimo za najmanj šest ur v zamrzovalnik. Med zamrzovanjem večkrat premešamo in razrahljamo z vilicami, da ne nastajajo ledene grudice. Sorbet naložimo (ali nabrizgamo) v ohlajene steklene kozarce. Prelijemo s po eno žličko aperola, na vrh pa nalijemo ledeno mrzlo penino.

Granita iz lubenice

Za 8 oseb
Priprava: 15 minut
Zamrzovanje: od 4 do 5 ur

Sestavine: 1 bio limeta (ali limona) * 10 g svežega ingverja * 60 g sladkorja * 700 g lubenice.

Priprava: Limeto umijemo z vročo vodo in obrišemo. Na tanko ji ostrgamo lupino, nato pa jo prerežemo in iztisnemo sok. Ingver olupimo in na drobno sesekljamo. Sladkor, 50 ml vode in sok limete pristavimo, da prevrejo. Dodamo ingver in prevretek ohladimo. Lubenici odstranimo lupino in peške. Sadno meso narežemo, sesekljamo in pretlačimo skozi grobo cedilo. Sadni kaši primešamo sladkorni sirup in lupinico limete. Zmes postavimo v kovinski skledi za od štiri do pet ur v zamrzovalnik. Ko začne zmrzovati, jo premešamo, da se ne delajo preveliki kristali. Med zamrzovanjem jo nato še večkrat premešamo. Granito naložimo v kozarce in ponudimo z žličko (za neučakane, ki jo bodo pojedli takoj) ali s slamico (za tiste, ki bodo počakali, da se granita nekoliko zmehča in stali, ter bodo šele potem posrkali ledeni sok s kristalčki).

Mlečni koktajl z lubenico

Za 4 osebe
Priprava: 25 minut

Sestavine: 500 g lubenice * 2 žlici limonovega soka * ščepec soli * ščepec sladkorja * pol šopka bazilike * 250 g tekočega jogurta.

Priprava: Lubenici odstranimo lupino in peške. Sadno meso narežemo in zmešamo z dvema žlicama limonovega soka. Damo v mešalnik, solimo, dodamo sladkor in sesekljamo v fino kašo. Osmukamo baziliko in narežemo liste na tanke pramene. V kašo iz lubenice zamešamo baziliko in tekoči jogurt. Premešamo, nalijemo v ohlajene kozarce, okrasimo z rezino lubenice in baziliko ter takoj ponudimo.

prejšnji članek
Osvojite ga – za večno
Zdravje
Osvojite ga – za večno
naslednji članek
Predsednikova hči je pokazala preveč
Svet slavnih
Predsednikova hči je pokazala preveč