mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Zdravi hitri obroki za otroke

26. 9. 2016; 03.33
Avtor: Maša Rener/Lepa in zdrava
Kuskus

Kuskus foto: Arhiv Bodi zdrava

Tudi vam zmanjkuje idej, kaj skuhati otroku, kadar pride domov iz vrtca oziroma šole? Pred vami je pet idej za vsak dan v tednu.

Polpeti iz krompirja in zelenjave

Za pripravo okusnih krompirjevih polpetov lahko uporabite ostanke katere koli zelenjave (čeprav je v receptu ohrovt). Postrezite s popečenim paradižnikom in fižolom.

Potrebščine za 4 osebe: 675 gramov na kocke narezanega krompirja, 175 gramov drobno natrganega ohrovta, 1 žlička gorčice, 2 majhni, na drobno sesekljani čebuli (po želji), 1 stepeno jajce, malce moke za potresanje, 2 jedilni žlici rastlinskega olja za cvrtje.

Krompir kuhajte 15 minut v veliki količini osoljenega kropa. Ko je mehek, ga odcedite in gladko pretlačite. Medtem ohrovt dušite približno 5 minut oziroma do mehkega in na drobno sesekljajte. V skledi s kuhalnico zmešajte pretlačen krompir, ohrovt, gorčico, jajce in po želji čebulo. Iz zmesi oblikujte osem polpetov in jih potresite z moko. V ponvi segrejte jedilno žlico olja. Na zmernem ognju ocvrite polpete, in sicer 3–4 minute na vsaki strani, da dobijo zlato rumeno barvo.

Pirina solata s popraženimi šparglji in lešniki

Za lešnike je znano, da spodbujajo mišljenje in umsko dejavnost, saj so prava vitaminska bomba.

Potrebujete: 100 gramov pire, 100 gramov ješprenjčka, šopek špargljev (lahko jih nadomestite z drugo zelenjavo), 50 gramov lešnikov, limonin sok, sol.

Ješprenjček in piro čez noč namočite in naslednji dan kuhajte 30–40 minut v rahlo osoljenem kropu. Šparglje oziroma zelenjavo narežite na manjše kose in popražite na olivnem olju. Nato na hitro popražite še na grobo sesekljane lešnike. Ko se sestavine ohladijo, jih zmešajte skupaj ter začinite s soljo in limoninim sokom, seveda pa lahko postrežete tudi toplo.

Zdrobov puding

Pšenični zdrob je lahko prebavljiv in je v slovensko kuhinjo prišel razmeroma pozno, predvsem v obliki belih žgancev.

Sestavine: 10 dekagramov pšeničnega zdroba, 1,5 lončka mleka, žlica sladkorja, ščepec soli, nekaj rozin, ščepec cimeta, suho sadje po okusu, žlica medu, žlica masla.

Pogrejte mleko in zakuhajte zdrob. Med kuhanjem dodajte še druge sestavine. Kuhan zdrob vlijte v modelčke za piškote in počakajte, da se ohladi in strdi ali prelijte v skledico in postrezite toplo. Strjenke zvrnite na krožnik oziroma zdrobov puding prelijte s stopljenim maslom, v katerega ste vmešali med.

Drobni pica prigrizki iz krompirja

Rezine hrustljavega krompirja so neobičajna podloga za drobne pice, ki se jih jé z rokami.

Za 2 porciji: velik, temeljito opran neolupljen krompir, žlica olivnega olja, 3 žlice paradižnikove omake, 50 gramov naribane mocarele, sol, peteršilj.

Pečico segrejte na 200 °C. Narežite osem velikih rezin krompirja, ki naj bodo debele 2 milimetra. Drugi ostanki krompirja lahko zdržijo v hladilniku dva dni, prekriti s hladno vodo, in jih lahko uporabite za pire ali kuhan krompir. Vse krompirjeve rezine polijte z olivnim oljem in začinite. Položite jih na pekač, obložen s papirjem za peko, in pecite 10 minut. Obrnite in pecite še na drugi strani, dokler krompir ne pozlati. Vse rezine prelijte z žličko paradižnikove omake, ki jo lahko hitro naredite tudi sami, in potresite s sirom. Po želji lahko dodate še kolutke čebule ali kakšno drugo zelenjavo. Pecite še nekaj minut, dokler se sir ne raztopi, in preden postrežete, vse nekoliko ohladite.

Solata iz kuskusovih konfetov

Kuskus je zelo okusen, jedi iz njega pa lahko pripravite v manj kot 10 minutah.

Za 1 porcijo potrebujete: 45 gramov kuskusa, 125 mililitrov zelenjavne juhe, 20 gramov na kocke narezane rdeče paprike, ½ srednje velikega olupljenega in na kocke narezanega korenčka, 2 na rezine narezani mladi čebuli, žlico rozin, 1,5 žlice popraženih pinjol.

Za preliv: žlica deviškega olivnega olja, 1,5 žličke limoninega soka, ½ žličke medu, sol, poper.

Kuskus vsujte v posodo. Prelijte z vročo zelenjavno osnovo in pustite stati 5 minut. Z vilicami zrahljajte kuskus in vmešajte na kocke narezano zelenjavo, rozine in pinjole. Zmešajte sestavine za preliv in vanj vmešajte kuskus. Začinite po otrokovem okusu.

prejšnji članek
Princesa doživela hudo nesrečo
Svet slavnih
Princesa doživela hudo nesrečo
naslednji članek
To bi morala vedeti vsaka ženska!
Moda&Lepota
To bi morala vedeti vsaka ženska!