nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Skrivnost priprave izvrstnega čaja

10. 1. 2023; 01.00
Avtor: Revija Liza Maja
ČAJI, KAMILICE

ČAJI foto: dreamstime

Čaj je primeren v vseh življenjskih obdobjih, saj deluje sproščujoče in osvežujoče. Kako pripraviti kar najbolj okusen topli napitek?

Skrivnost njegovega pripravljanja je v pravilni izbiri in količini čaja, uporabi vroče mehke vode in prej ogretega čajnika iz keramike ali porcelana. Pravi čaj mora biti močan, zato za vsako osebo vzamemo polno čajno žličko čaja ter dodamo eno za čajnik. Čajne lističe ali filtrirno vrečko prelijemo z vročo vodo ter pustimo nekaj časa, da se oblikujeta prijetna aroma in žlahten okus. Po minuti do dveh začne na organizem spodbujevalno delovati tein (kofein), po treh do petih minutah pa pomirjevalno deluje tanin. Od želje posameznika je odvisen način priprave čaja.

Skodelico sveže pripravljenega čaja iz jetičnika pijemo dvakrat do trikrat dnevno. foto: Dreamstime

Čaj z različnimi dodadki vedno ponudimo v skodelicah iz porcelana, keramike ali stekla. Znani so zeliščni, sadni in poživljajoči zeleni ter črni čaj v filter vrečkah ali brez. Čim mlajši so listi čaja, tem boljši sta aroma in kakovost čaja. Čajni lističi vsebujejo malo beljakovin in ogljikovih hidratov in nič soli. Vsebujejo pa vitamine C, E, B1 in B2, od mineralov pa največ fluora, ki vpliva na trdnost zobne sklenine. Na prijetno aromo in osvežujoč okus različnih vrst čaja vplivajo poleg številnih sestavin tudi različna eterična olja. V primerjavi s pitjem kave je učinek čaja na telo počasnejši, zato pa so njegovi učinki daljši. Ugodno vpliva na kri, vid, izboljša spomin, koncentracijo ter deluje sproščujoče.

prejšnji članek
Kožne spremembe, ki so lahko nevarne
Zdravje
Kožne spremembe, ki so lahko nevarne
naslednji članek
Podprite mlade kuharje, privoščite si pethodni meni
Svet slavnih
Podprite mlade kuharje, privoščite si pethodni meni