pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Rjavčki - mali čokoladni kolački z veliko okusa

25. 1. 2024; 01.00
Avtor: revija Liza Maja
ČOKOLADNI RJAVČKI Z OREHI

ČOKOLADNI RJAVČKI Z OREHI foto: dreamstime

Sočni, bogati in v sredini še nekoliko mehki - taki so popolni rjavčki!

Rjavčki so nastali povsem po naključju - ker je pekovka pozabila na pecilni prašek. Za ljubitelje čokolade so kompaktni koščki iz umešanega testa, ki pa jih po domišljiji in svojih željah le še izboljšujemo, naravnost vredni greha.

Osnovni recept

Na koščke zdrobite 200 g temne čokolade in jo stopite s 120 g masla. Počakajte, da se malce ohladi. Nastrgajte 30 g čokolade. Zmešajte 140 g moke, ½ žličke pecilnega praška in ¼ žličke soli. Čokoladni mešanici primešajte 210 g sladkorja, 1 vaniljev sladkor in 3 jajca. Postopoma dodajte še mešanico moke in na koncu še čokoladne ostružke.

Peka

Testo prelijte v namaščen pekač, model za narastke ali pa poseben okvir za peko (približno 25 x 25 cm). Približno 25 minut ga pecite v pečici, segreti na 180 stopinj. Rjavčki so pečeni, ko je testo videti še nekoliko mokro in imajo tanko skorjico. V sredini morajo biti še lepo »pocasti«. Tu ne pride v poštev preverjanje z zobotrebcem. Pečeno testo zrežite na približno 20 kvadratov in jih pustite, da se ohladijo. Tesno jih zavijte v folijo in jih shranite.

Namigi za uspešno pripravo sladke ameriške specialitete

Kuverturo ali čokolado stopite počasi. Ves čas mešajte, kajti masa se hitro strdi.Jajca ohlajeni masi primešajte postopoma. Testo bo mehkejše, če jih boste prej stepli.Testo porazdelite v model približno 3 cm visoko. Če je nižje, se bo med peko izsušilo. Predebela plast bo po peki preveč tekoča.Še posebno slasten okus dosežete tako, da testo pred peko posujete s koščki čokolade.

Vam je ostalo še kaj rjavčkov?

Iz njih lahko naredite kolačke na paličici. Mehko in vlažno testo ne potrebuje svežega sira za sprijemanje. Zdrobite ga na koščke, te oblikujte v kroglice in jih potopite v stopljeno čokolado.

rjavčki

rjavčki foto: dreamstime

prejšnji članek
Preprost recept: Naravna krema za britje
Moda&Lepota
Preprost recept: Naravna krema za britje
naslednji članek
Helena Blagne na Tajskem – le kdo ji bo verjel, da šteje 60 let?!
Svet slavnih
Helena Blagne na Tajskem – le kdo ji bo verjel, da šteje 60 let?!
#nasazenazenska
nasazenazenska