nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Enostavni recepti, pripravljeni iz slastnih sadežev sonca

25. 6. 2022; 01.00
Avtor: Zoran Franc
pita z marelicami in borovnicami

pita z marelicami in borovnicami foto: dreamstime

Marelice so odlične v sladicah, ki jih pripravimo s skuto, sladko rikoto ali kremnim sirom maskarpone. Lahko jih vmešamo v testo ali uporabimo za nadev ...

Pita z marelicami in borovnicami

Sestavine za 8 do 10 koščkov:

10 marelic

1 skodelica borovnic

200 g moke

100 g masla ali margarine

1 ščepec soli

2 žlici sladkorja za testo 
5 žlic sladkorja za nadev in
2 žlici za posip

500 g puste nepasirane skute

2 jajci in 1 rumenjak

1 žlička limonine lupinice

Priprava:

Plitev pekač namažemo z maslom in potresemo z moko. Moko stresemo na kupček, primešamo sol in dve žlici sladkorja, dodamo na kockice narezano maščobo in jo s prsti vgnetemo v moko. Dodamo še dve žlici mlačne vode in hitro zgnetemo v testo.

Testo na pomokani delovni površini razvaljamo, ga položimo v pekač in odvečno testo, ki visi čez rob, odrežemo. Potem pekač postavimo za 20 minut v hladilnik. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. V skledi stepemo jajci in rumenjak, primešamo pet žlic sladkorja, skuto in limonino lupinico. Na ohlajeno testo stresemo nadev in površino poravnamo. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo 20 minut, nato pito obložimo s polovicami marelic in borovnicami ter vse posujemo z dvema žlicama sladkorja. Pekač damo nazaj v pečico in pri 180 stopinjah pečemo še 15 minut.

Marelični cmoki iz skutnega testa

Sestavine za 9 cmokov:

9 manjših marelic

9 malih kock sladkorja

250 g puste nepasirane skute

1 ščepec soli

70 g stopljenega masla

2 jajci

70 g pšeničnega zdroba

70 g moke

2 žlički cimeta v prahu

2 žlici sladkorja

Priprava:

V skledi gladko zmešamo skuto, sol, stopljeno maslo in jajci, nato še zdrob in moko.

Testo pustimo počivati na hladnem najmanj 30 minut. Medtem marelice umijemo, do suhega obrišemo s papirnatimi brisačami, jih prepolovimo, odstranimo koščice in jih nadomestimo s kockami sladkorja. V veliki široki posodi zavremo približno tri litre vode. Iz ohlajenega testa in marelic oblikujemo cmoke, jih vložimo v krop in kuhamo 12 minut, nato jih s penovko poberemo iz kropa in dobro odcedimo, damo na krožnike in posujemo z mešanico cimeta in sladkorja.

marelični cmoki foto: dreamstime

pita z jagodičevjem

pita z jagodičevjem foto: ARHIV

čokoladne rezine z marelicami

čokoladne rezine z marelicami foto: ARHIV

marelični sladoled

marelični sladoled foto: Arhiv

marelična marmelada

marelična marmelada foto: ARHIV

marelični sok

marelični sok foto: ARHIV

marelični liker

marelični liker foto: ARHIV

prejšnji članek
Najdite svoj namen v življenju
Zdravje
Najdite svoj namen v življenju
naslednji članek
Mlada, uspešna in zaljubljena
Svet slavnih
Mlada, uspešna in zaljubljena