foto: Profimedia
Sestavine:
- 750 g govejega fileja (pljučne pečenke)
- sol in poper
- 500 ml suhega rdečega vina
- 1/2 žlice pisanega popra
- 6 brinovih jagod
- 4 jagode pimenta
- 1 lovorov list
- 1/2 šopka peteršilja
- 2 stroka česna
- 40 g orehovih jedrc
- 100 g zmehčanega masla
- 80 g drobtin
- 1 noževa konica muškatnega oreščka
- 700 g krompirja
- 500 g gomoljne zelene
- 100 ml sladke smetane
- 400 ml čiste zelenjavne juhe
- 500 g brstičnega ohrovta
- 1 žlička olja
- 1 kocka omake za pečenko
- 1 žlica masla ali margarine za mazanje pekača
Priprava:
1. Meso umijemo, osušimo s papirnatimi brisačami, damo v skledo, začinimo s soljo in poprom, prilijemo vino, dodamo strt strok česna, pisani poper, brinove jagode, piment in lovorov list, pokrijemo in mariniramo od 3 do 4 ure.
2. Za orehovo skorjico peteršilj in orehe na grobo sesekljamo, en strok česna olupimo in na drobno sesekljamo, primešamo drobtine, muškatni orešček, solimo in popramo.
3. Pekač za narastke namažemo z maslom ali margarino, pečico ogrejemo na 200 stopinj (ventilacijsko na 175). Sladko smetano zmešamo z juho, solimo in popramo. Krompir in zeleno olupimo, narežemo ali naribamo na lističe in zmešamo, damo v pekač in zalijemo z mešanico sladke smetane in juhe. Pekač postavimo v ogreto pečico in pečemo približno 45 minut.
4. Meso vzamemo iz marinade in ga v veliki ponvi na vročem olju z vseh strani dobro popečemo, nato ga preložimo v podolgovat ozek pekač. V ponev nalijemo precejeno marinado, zavremo in kuhamo toliko časa, da povre na polovico. Primešamo nadrobljeno kocko omake za pečenko in sladkor, po okusu dosolimo in popramo.
5. Brstični ohrovt očistimo. V slanem kropu ga kuhamo približno 15 minut in odcedimo.
6. Meso namažemo z orehovo skorjico, pekač postavimo v pečico, ogreto na 200 stopinj, in pečemo približno 6 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice, ga pokrijemo z aluminijasto folijo in pustimo počivati 10 minut. Nazadnje pečenko narežemo, razdelimo na krožnike, dodamo brstični ohrovt in omako, zraven postrežemo gratinirano zeleno.
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.