Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kolački, ki se vam bodo stopili v ustih

30. 6. 2016; 01.09
Avtor: Stane Mažgon
Skutni kolački

Skutni kolački foto: Arhiv Svet24

Testo z dodatkom skute je v kuhinji vsestransko uporabno in preprosto za pripravo. Odlično je za slane torte, z dodatkom sladkorja pa tudi za kolačke in rogljičke. Skuta nadomesti maslo ali olje, zato je pecivo bolj zdravo. Z dodatkom pravkar narejene domače marmelade so kolački iz skutnega testa odličen posladek.

Priprava: 30 minut 

Pečenje: 25 minut 
Osebe:
 
Sestavine:
250 g moke,
130 g skute,
50 g sladkorja,
nekaj žlic hladne vode,
žščepec soli,
žlička pecilnega praška;

Nadev:
150 g domače marmelade 

Izdelava: 


1. Moko presejemo v skledo skupaj s pecilnim praškom in soljo. 
2. Skuto pretlačimo skozi sito ali obdelamo s paličnim mešalnikom, da postane kremasta. 
3. Moki dodamo skuto in zgnetemo testo, po potrebi sproti dodajamo hladno vodo po žlicah. Gnetemo toliko časa, da nastane mehko testo, ki ga nato zavijemo v plastično folijo in damo v hladilnik za eno uro. 
4. Na delovni površini razvaljamo testo v daljši valj, nato pa razrežemo na manjše ploščice. V vsako s prstom naredimo vdolbinico in vanjo damo žličko marmelade. 
5. Kolačke damo na pladenj in v pečici pečemo od 25 do 30 minut pri temperaturi 180 stopinj, da dobijo zlato rumeno barvo. 

Različica: Kolački z domačo breskovo marmelado 

Po zgornjem receptu pripravimo skutno testo, ki naj počiva v hladilniku, nato pa iz njega naredimo za oreh velike kroglice, ki jih damo na pekač in nekoliko potlačimo. Ko so pečeni, jih prerežemo in vsako polovico namažemo z domačo breskovo marmelado. 

prejšnji članek
Ali ste vedeli, kje tiči skrivnost?
Kulinarika
Ali ste vedeli, kje tiči skrivnost?
naslednji članek
Slavna plavolaska vedno do vratu zapeta, zdaj pa tako razgaljena
Moda&Lepota
Slavna plavolaska vedno do vratu zapeta, zdaj pa tako razgaljena