sekolar, mizna krožna žaga
Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, agencija se ne da

robert fico
Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno začne z besedami

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Najslastnejše domače torte

9. 6. 2016; 10.30
Avtor: K. K.
cake-1374058_1920

foto: Pixabay

Preprosti recepti za okusne sladice

Čokoladni kolač – brez tehtanja

Za 12 kosov

Priprava: 20 minut

Pečenje: 40 minut

Sestavine: 1 lonček sladke smetane (250 g) * 100 g sesekljane temne čokolade * 1 žlica instantnega kave v prahu * 1 lonček ali skodelica sladkorja (250 g) * 2 lončka moke (500 g) * četrt žličke soli * 1 vrečka pecilnega praška * 100 g čokoladnih kavnih zrn * drobtine za posip modela * 4 jajca.

Priprava: Smetano zlijemo iz lončka v kozico. Lonček pomijemo in obrišemo do suhega – uporabili ga bomo za merico pri odmerjanju drugih sestavin. Smetano segrejemo, da zavre, nato jo odstavimo. Dodamo ji koščke temne čokolade in mešamo, da se razpustijo. Čokoladna smetana naj se ohladi, primešamo pa ji tudi instantno kavo v prahu. Pečico segrejemo na 200 stopinj. V čokoladno smetano zamešamo jajca, sladkor in sol. Primešamo tudi moko s pecilnim praškom. Na grobo sesekljamo čokoladna kavna zrna in jih primešamo. Namastimo okrogel model za kolače (ali potico) s prostornino 2 litra. Potresemo ga z drobtinami. V model damo testo, postavimo v vročo pečico in pečemo kolač od 35 do 40 minut. Model vzamemo iz pečice, počakamo 10 minut, nato pa kolač zvrnemo na rešetkast podstavek. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Posipamo ga s sladkorjem v prahu (če se nam mudi) ali pa ga oblijemo s staljeno čokolado (kar je zagotovo privlačnejše). Ponudimo z domačo marmelado ali s stepeno sladko smetano.

Hitra torta črni gozdiček

Za od 6 do 8 kosov
Priprava: 45 minut
Pečenje: 25 minut

Sestavine: 100 g jedilne ali temne čokolade (70 % kakava) * 50 g zmehčanega masla * 40 g sladkorja * 3 jajca * sol * 70 g mletih mandljev * 100 g vloženih višenj (iz kompota) * 150 ml sladke smetane * 1 vaniljev sladkor * 1 vrečka utrjevalca za smetano * 1 žlica češnjevega žganja * 2 žlici čokoladnih mrvic * 1 žlička kakava.

Priprava: Čokolado sesekljamo. Stalimo jo v skodelici, ki jo postavimo v kozico z vročo vodo in počasi segrevamo. V skledi kremasto umešamo 50 g zmehčanega masla in 20 g sladkorja. Ubijemo 3 jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake drugega za drugim primešamo masleni zmesi. Nato dodamo in primešamo staljeno čokolado. Iz beljakov in nekaj zrn soli stepemo trd sneg. Med stepanjem vsipamo vanj 20 g sladkorja in stepamo še 2 minuti. V čokoladno-masleno zmes rahlo zamešamo sladki sneg in mlete mandlje. Dno tortnega modela (premer 18 cm) obložimo s papirjem za peko. V model damo pripravljeno testo in ga poravnamo. Model postavimo v vročo pečico (160 stopinj) in pečemo na spodnji rešetki 25 minut (ventilacijska pečica ni primerna). Pustimo, da se pečeno testo ohladi v modelu, na sredini se bo nekoliko ugreznilo. Dobro odcedimo višnje in jih osušimo s papirnato brisačo. Stepemo 150 ml sladke smetane, osladimo jo z vaniljevim sladkorjem in utrdimo z utrjevalcem (po navodilu z vrečke). Smetani primešamo češnjevo žganje in odcejene višnje. Smetanov nadev namažemo na čokoladno pečeno testo, v sredini bo smetane nekoliko več. Potresemo s čokoladnimi mrvicami in s kakavovim prahom.

Višnjeve tortice

Za 12 skodelic
Priprava: 15 minut
Pečenje: 45 minut

Sestavine: 1 kozarec vloženih višenj (350 g vsebine) * 3 jajca * 50 g masla * 100 g sladkorja * 2 vaniljeva sladkorja * 100 g pšeničnega zdroba * 150 g moke * 3 žličke pecilnega praška * 325 ml manj mastnega mleka * 2 žlici sladkorja v prahu * stepena sladka smetana.

Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. Višnje dobro odcedimo na cedilu. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov stepemo trd sneg. V skledi umešamo zmehčano maslo, sladkor in vaniljev sladkor. Dodamo in primešamo rumenjake. Posebej pomešamo moko, pecilni prašek in pšenični zdrob. Mešanico po žlicah dodajamo masleni zmesi, vmes pa prilivamo tudi mleko. Nazadnje primešamo trd sneg iz beljakov. Namastimo 12 ognjevarnih skodelic (ali pa okrogel model za narastke). V skodelice (model) menjaje in v plasteh naložimo testo in višnje. Postavimo v pečico in pečemo 45 minut. Še vroče torte v skodelicah posipamo s sladkorjem v prahu. Okrasimo z nabrizganim kupčkom sladke smetane. Tortice lahko ponudimo še tople ali tudi ohlajene.

Sočna pomarančna torta

Za 12 kosov
Priprava: 25 minut
Pečenje: 35 minut

Sestavine: 3 jajca * 1 bio pomaranča * 200 g zmehčanega masla * 250 g sladkorja * 200 g moke * 3 žličke pecilnega praška * ščepec soli * maslo za model * malo pomarančnega soka * 1 žlica sladkorja v prahu.

Priprava: Pečico segrejemo na 200 stopinj. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Pomarančo umijemo z vročo vodo in obrišemo do suhega. Na tanko ji ostrgamo lupino, nato iztisnemo sok. Rumenjake, zmehčano maslo in 200 g sladkorja mešamo z metlicami električnega ročnega mešalnika najmanj 5 minut, da je zmes kremasta in rahla. Posebej pomešamo moko, pecilni prašek in pomarančno lupinico. Stresemo na masleno zmes in gladko zmešamo. Iz beljakov in soli stepemo trd sneg. Sneg damo na testo in ga rahlo primešamo. Namastimo tortni model (premer 26 cm), vanj damo testo in ga poravnamo. Postavimo v pečico in pečemo od 30 do 35 minut, da torta na vrhu zlato porjavi. Če kaže, da se bo preveč zapekla, jo po 20 minutah prekrijemo s kosom papirja za peko. Medtem izmerimo iztisnjeni pomarančni sok – če ga ni 1 dl, ga še prilijemo. Damo v kozico, primešamo preostali sladkor in pristavimo. Kuhamo, da se sladkor razpusti. Vročo torto večkrat prebodemo z leseno paličico. Enakomerno jo pokapljamo s pomarančnim sirupom in pustimo, da se prepoji in popolnoma ohladi. Tik preden jo ponudimo, jo posipamo s sladkorjem v prahu. K tej torti lahko postrežemo s pomarančno marmelado.

Bananina torta

Za 12 kosov
Priprava: 45 minut
Pečenje: torte ne pečemo
Sestavine: 2,5 dl mleka * 2 jajci * 250 g zmehčanega masla * 1 vaniljev sladkor * 150 g sladkorja * 1 gotova biskvitna plošča za torto (200 g) * 4 žlice marelične marmelade * od 6 do 7 banan (800 g) * 2 žlici limoninega soka * 6 žlic ruma ali (za otroke) pomarančnega soka * 100 g čokoladnih mrvic * 5 žlic čokoladnega obliva (gotov izdelek).

Priprava: V kozico damo mleko, jajci, 30 g masla, vaniljev sladkor in sladkor. Premešamo, pristavimo in med mešanjem segrevamo, da tekočina zavre. Prelijemo v skledo, pustimo, da se ohladi, vmes pa nekajkrat premešamo. Biskvitni plošči odrežemo rob in ga narežemo na pol centimetra velike kockice. Ploščo položimo na krožnik, obdamo jo z obročem tortnega modela (nastavljiva velikost). Biskvitno dno namažemo z marmelado. Banane olupimo in narežemo na 2 cm dolge koščke. Pomešamo jih z limoninim sokom, da ne porjavijo. Koščke banan postavimo pokončno na marmeladni biskvit. V ohlajeno kremo zamešamo rum ali pomarančni sok. V skledi penasto umešamo 220 g zmehčanega masla. Po žlicah in med počasnim mešanjem maslu dodajamo kremo. V kremno masleno zmes nazadnje zamešamo še koščke biskvita in čokoladne mrvice. Polovico kreme previdno naložimo v vmesne prostore med bananami, preostalo kremo pa namažemo po vrhu. Torto postavimo za 2 uri na hladno, nato odstranimo obroč. Stepemo sladko smetano ter z njo obložimo in okrasimo torto. Pokapljamo s čokoladnim oblivom in ponudimo.

Pomarančna torta z jogurtovo kremo

Za 14 kosov


Priprava: 1 ura
Pečenje: 35 minut

Sestavine: za biskvit: 5 jajc * 120 g sladkorja * ščepec soli * 90 g moke * 60 g mletih lešnikov * ščepec mletega cimeta; * za nadev: 100 g lešnikov (brez kožice) * 3 pomaranče * 150 ml pomarančnega soka * 50 ml pomarančnega likerja * 5 žlic limoninega soka * 8 listov želatine * 400 g grškega jogurta * 600 ml sladke smetane * 3 žlice sladkorja * 4 žlice medu.

Priprava: Najprej spečemo biskvit. V skledo damo jajca, sladkor in ščepec soli. Mešamo z metlicami električnega ročnega mešalnika, da zmes naraste in se speni. Posebej pomešamo moko, mlete lešnike in ščepec mletega cimeta. Z metlico za stepanje počasi in previdno primešamo jajčni zmesi. Dno tortnega modela (premer 26 cm) prekrijemo s papirjem za peko. V model damo testo in ga poravnamo. Postavimo v segreto pečico in pečemo pri 180 stopinjah od 30 do 35 minut. Pustimo, da se pečeni biskvit ohladi v modelu. Lešnike brez kožice (odstranimo jo tako, da lešnike segrejemo in nekoliko popražimo v ponvi, nato pa še vroče stresemo na vlažno krpo, zavijemo in drgnemo, da kožica sama od sebe odstopi) na grobo sesekljamo in popražimo v ponvi, da zadišijo. Pomaranče olupimo do živega kakor jabolka, nato pa z ostrim nožem izrežemo pomarančne krhlje izmed kožic, da dobimo fileje. Pomešamo pomarančni sok, pomarančni liker in limonin sok. Želatino namočimo v hladni vodi, da se napne. Odmerimo 1 dl mešanice sokov in pristavimo, da zavre. V vročem soku razpustimo namočeno in iztisnjeno želatino. Dodamo jogurt in gladko razmešamo. Postavimo za 30 minut na hladno, a pazimo, da se jogurt še ne strdi. Stepemo sladko smetano in vtepemo sladkor. Z metlico za stepanje zamešamo smetano v jogurt. Pečeni in ohlajeni biskvit vzamemo iz modela. Z nožem na žagico ga vodoravno dvakrat prerežemo, da dobimo 3 plošče. Prvo ploščo damo na krožnik, okrog nje pa sklenemo čist tortni obroč. Na biskvit porazdelimo del pomarančnih filejev in 50 g lešnikov. Pokapljamo z 2 žlicama medu in prekrijemo s plastjo (ena četrtina) smetanovega jogurta. Na vrh damo drugo plast biskvita. Pokapljamo z malo mešanice pomarančnega soka, nato pa premažemo s četrtino smetanovega jogurta. Prekrijemo s tretjo biskvitno ploščo. Tudi to pokapljamo s sokom in namažemo s četrtino smetanovega jogurta. Torto postavimo za 10 minut na hladno. Z nožem ločimo obroč od torte in ga odstranimo. Torto premažemo s preostalim smetanovim jogurtom. Okrasimo jo s pomarančnimi fileji (ali rezinami) in z lešniki ter postavimo za 2 uri na hladno. Tik preden postrežemo s torto, pokapljamo pomaranče na njej s preostalim medom.

Nebeška lešnikova torta

Za 12 kosov
Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut

Sestavine: za testo: 6 jajc * ščepec soli * 125 g zmehčanega masla * 400 g lešnikovega namaza (nutelle) * 1 žlica ruma (ali mandljevega likerja ali pa vode, če pečemo za otroke) * 100 g mletih lešnikov * 100 g temne čokolade (70 odstotkov kakava); * za okrasitev: 100 g olupljenih lešnikovih jedrc * 125 ml sladke smetane * 1 žlica ruma (samo za odrasle) * 125 g temne čokolade (70 odstotkov kakava).

Priprava: Pečico segrejemo na 180 stopinj. S papirjem za peko prekrijemo dno tortnega modela s premerom 23 cm. Čokolado na grobo sesekljamo in segrevamo v skodelici nad posodo z vročo vodo, da se stali. Pustimo, da se ohladi. Ubijemo jajca in ločimo beljake od rumenjakov. Iz beljakov in malo soli stepemo čvrst sneg, ki pa naj ne bo pretrd – da ga bomo laže zmešali z drugimi sestavinami. V drugi skledi penasto umešamo maslo, nutello in žlico ruma (ali likerja ali vode). Drugega za drugim dodamo in primešamo rumenjake. Dodamo in primešamo mlete lešnike ter ohlajeno staljeno čokolado. Nato dodamo del stepenega snega iz beljakov in ga temeljito primešamo testu. Nazadnje dodamo preostali sneg: tega primešamo previdno in na rahlo, da ne poškodujemo zračnih mehurčkov v njem. S testom napolnimo pripravljeni tortni model. Postavimo v ogreto pečico in pečemo 40 minut. Pečeno torto prestavimo iz pečice na rešetkast podstavek, da se ohladi v modelu. Medtem prepražimo oluščene lešnike, da porumenijo. Pražimo jih v teflonski ponvi, ponev pa vmes potresamo, da se vsa jedrca enakomerno zapečejo. Lešnike stresemo na krožnik, da se ohladijo (če bi jih uporabili, ko so še topli, bi pokvarili lepi videz čokoladnega obliva). V kozico damo sladko smetano, rum (liker, vodo) in sesekljano čokolado. Počasi segrevamo in mešamo, da se čokolada stali. Potem kozico odstavimo, čokoladno smetano pa stepamo, da dobimo gladek in primerno gost obliv. Odstranimo obroč tortnega modela, torte pa ne poskušamo prestaviti s tortnega dna, ker je sveže pečena in bi jo med prestavljanjem lahko poškodovali. Torto enakomerno prelijemo s čokoladnim oblivom. Na gosto jo okrasimo z lešniki in pustimo, da se obliv do konca ohladi in strdi.

Piškotna torta »mrzli pes«

Za 20 rezin


Priprava: 50 minut
Pečenje: torte ne pečemo

Sestavine: 200 g jedilne čokolade * 200 g čvrste kokosove maščobe * 3 zelo sveža jajca * 150 g sladkorja v prahu * 1 vaniljev sladkor * sol * 100 g kakava v prahu * 4 žlice mleka * 220 g maslenih piškotov (petit beurre) * 50 g bele čokolade.

Priprava: Jedilno čokolado sesekljamo, kokosovo maščobo nalomimo na koščke. Oboje damo v kozico in segrevamo na šibkem ognju, da se čokolada in maščoba razpustita. Nekoliko ohladimo. V skledi penasto umešamo jajca, sladkor v prahu, vaniljev sladkor in ščepec soli. Mešamo z metlicami električnega ročnega mešalnika najmanj 5 minut, da je zmes gladka in kremasta. Med počasnim mešanjem dodamo kakavov prah in mleko. Nato postopoma in med mešanjem dodajamo staljeno čokoladno zmes. Škatlast model, dolg 25 cm, obložimo s papirjem za peko. Papir na dnu in ob straneh namažemo z malo čokoladne kreme. Na dno zložimo plast piškotov, na piškote namažemo del čokoladne kreme. Zaporedje plasti ponavljamo (približno 7 plasti). Piškoti naj bodo tesno skupaj, če je treba, jih prirežemo ali nalomimo, da je plast gosto strnjena. Zadnja plast naj bo čokoladna krema. Model postavimo čez noč na hladno, da se krema strdi. Naslednji dan sesekljamo belo čokolado in jo stalimo nad soparo. Ohlajeno piškotno torto zvrnemo iz modela, papir pa previdno odstranimo. Torto po vrhu okrasimo z vzorcem, ki ga narišemo s staljeno belo čokolado. Z ostrim nožem narežemo torto na rezine, zraven postrežemo stepeno sladko smetano.

prejšnji članek
On: Kaj lahko storim, da si premisliš?
Zdravje
On: Kaj lahko storim, da si premisliš?
naslednji članek
Preprosta maska, ki vam bo napela kožo in vas pomladila
Moda&Lepota
Preprosta maska, ki vam bo napela kožo in vas pomladila
#obraziavenija
obraziavenija