Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Hrana proti izgorelosti

26. 7. 2016; 11.30
Avtor: K. Š./revija Fatalna
Vegetarijanstvo, sadje, zelenjava

foto: Wikipedia

V našem telesu se vsak dan tvorijo novi prosti radikali. Če smo zdravi, spočiti in dobre volje, če se dovolj gibamo na svežem zraku in če jemo dovolj zdrave hrane, s tem ni nič narobe, saj se zna naše telo samo spoprijeti z njimi. A tempo življenja od nas včasih zahteva preveč. Kaj storiti?

Ob velikih obremenitvah, tako fizičnih kot psihičnih, v nas nastaja večja količina prostih radikalov. Če ne počivamo dovolj, nismo sposobni onesposobiti njihove uničujoče moči. Če nemudoma česa ne spremenimo, nas najprej čaka slabše počutje. Če z izčrpavajočim tempom nadaljujemo, pa lahko pridemo v stanje izgorelosti, ko se nam bodo lepo po vrsti začele podirati domine. Takrat bo oslabljen naš imunski sistem in s tem bomo veliko bolj izpostavljeni razvoju različnih bolezni.

Antioksidanti, na pomoč!

Kaj torej jesti takrat, ko nam okoliščine niso najbolj naklonjene? Pia Primec in Jasmina Kozina Praprotnik svetujeta: »Takrat je čas, da smo pri izbiri hrane dodatno previdni. To je čas, ki je najmanj primeren za vse vrste tako imenovanih grehov. Tudi če bi se po njih nekaj minut počutili vsaj malo zadoščeni, bodo nekoristne snovi iz napačnih živil lahko še huje prizadele naše že tako načeto telo. Strogo se izognimo vseh živilom, ki v našem telesu sprožajo vnetja, ki nas zakisajo in ki nam preveč dvigajo krvni sladkor. V takem obdobju se izogibajmo celo živilom, ki nam sicer ne škodijo, a nam tudi ne koristijo.«
V boju proti prostim radikalom nam pomagajo antioksidanti. To so dobri deli določenih hranil, ki prostim radikalom v našem telesu podarijo elektrone in jih tako nasitijo. S tem prosti radikali niso več prosti in nam ne morejo več škodovati. Zato med hujšimi obdobji še natančneje izbirajte živila, ki vsebujejo čim več različnih antioksidantov. Te čudežne snovi se skrivajo v nam zelo koristnih vitaminih in mineralih v svežih, nepredelanih, ekoloških, sezonskih, tudi divjih sestavinah, ki naše telo malo obremenijo in mu veliko podarijo. Začnite z zelenjavo že zjutraj in jo v različnih barvah dodajte vsem obrokom in malicam.

Pozor tudi pri glavnem obroku

Za kosilo si pripravite zdrav zelenjavni obrok, ki vas ne bo utrudil, ampak vam bo ponudil dodatno energijo, da boste kljub nalogam, ki ste jih tisti dan že opravili, pripravljeni tudi za drugo polovico dneva. Že zjutraj si lahko skuhate eno od psevdožit, na primer kvinojo, amarant ali pa ajdo, proso, divji riž …, vanj pa vmešajte na pari skuhano zelenjavo, na primer brokoli, korenje, ohrovt, zelje. Posolite kar s suhimi paradižniki in celimi oljkami. Zabelite lahko z enim od hladno stisnjenih olj, na primer olivnim ali konopljinim, in vse skupaj posujte z odličnimi kvasovimi kosmiči, ki bodo naredili jed kremasto, vam pa ponudili obilico vitaminov iz skupine B. Ne pozabite tudi na divja zelišča, s katerimi kar bogato potrosite številne jedi. Zelišča in začimbe, med katerimi še posebej izstopa kurkuma, so pravo bogastvo čudežnih snovi. S seboj pa imejte še eno posodico, kjer naj bo sveža zelenjava. Izberite na primer rdeči radič, ki si ga privoščite z eno od stročnic, ki ste jo skuhali že prejšnji večer, na primer lečo, fižolom, zeleno sojo ali čičeriko. Zvečer si ponovno privoščite zelenjavo, na primer božanski čemaž, ki ga prav tako lahko jeste z eno od stročnic ali žit. Takrat ko nismo v dobri koži, je najpomembneje, da izbiramo tako hrano, ki nas bo čim hitreje vrnila v najboljšo kožo.

15 minut za izklop

Za boljše obvladovanje stresa in posledično izgorelosti si pred ali po stresnih situacijah vzemite 15 minut za izklop. V tem času se lahko umirjate z vajami sproščanja, ki vas čakajo na spletni strani Zdravju prijazno podjetje. Lahko pa si tudi malce pospešite krvni obtok in razbremenite mišice z vajami na delovnem mestu. Vaje naj vsebujejo vaje za vrat, za ramenski obroč, za hrbet in medenični predel ter noge. Predloge vaj na delovnem mestu, ki vam jih predlagajo strokovnjaki Športne unije Slovenija, poiščite na spletni strani.

Zjutraj lahko poskusite svežo rdečo peso, ki jo samo olupite in narežete na tanke rezine, na katere namažete avokado. Čvrsta in sočna rdeča pesa bo nasitila vašo potrebo po grizenju, zraven pa si pripravite svež smuti, v katerega zmešajte nekaj listov zelenolistnate zelenjave, na primer špinače ali še bolje divjega regrata, s sadjem, na primer kivijem, pomarančo in banano kot osnovo. Temu dodajte še dodaten antioksidativni naboj, ki ga imajo borovnice, in pa žličko ali dve lanenih in konopljinih semen, ki bodo poskrbela za vnos maščobnih kislin omega-3. Če je pred vami naporen dan, potem si v smuti zmešajte še nekaj celih ekoloških ovsenih kosmičev. Za malico imejte pripravljeno sveže sadje in oreščke. Da olajšate absorpcijo, si orehe, mandlje in lešnike pripravite tako, da jih en dan namakate, medtem ko pri indijskih in brazilskih oreščkih to ni potrebno. Med oreščke zmešajte tudi cela kakavova zrna. Za žejo izberite limonado in hibiskusov čaj, ki je odličen tudi hladen, med čaji pa ima največ antioksidantov.




prejšnji članek
Bodite ustvarjalni!
Kulinarika
Bodite ustvarjalni!
naslednji članek
To je napitek, s katerim je Adriana Lima izklesala svoje telo!
Moda&Lepota
To je napitek, s katerim je Adriana Lima izklesala svoje telo!