GJtPNFnW4AAxeMl
Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se tresla vse do Innsbrucka, Ljubljane in Pulja

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Ekskluzivno
 

Kosmata in z menstruacijo ...

21. 11. 2014; 04.03
Avtor: T.P.
ženska nožnica
Ginekologi zagotavljajo, da želijo slišati vse, kar vas skrbi, čeravno se tega sramujete oziroma se vam zdi nenavadno ali neumno. Resda se številne ženske prav nič ne veselijo obiska pri ginekologu, a verjemite, da tudi vašemu zdravniku ni lahko.

Ginekologi so razkrili, s čim jih pacientke spravljajo ob pamet.

Kadar se opravičujete, ker se niste depilirali

Pregled pri ginekologu traja od 7 do 11 minut in verjemite, da v tem času vaš zdravnik ne razmišlja o tem, ali ste se depilirali ali ne. »Vsak dan se mi pacientke opravičujejo, ker se niso obrile,« pravi ginekologinja Maureen Mulvihill. »No, sama tega sploh ne opazim, niti ne poznam nobenega kolega, ki bi ga motila poraščenost. Dlake imamo vsi in so povsem naraven pojav.«

Vsi smo dlakavi, to je povsem naravno.

Kadar preložite pregled zaradi menstruacije

Vsi ginekologi se strinjajo, da vam zaradi menstruacije ni treba prestaviti pregleda. Nove tehnologije za test PAP omogočajo pridobivanje pravilnih rezultatov kljub menstruaciji, pojasnjuje doktorica Dana Jackoby. »Sodelovala sem pri ogromno porodih in videl veliko krvi. Ljubše mi je, če se pacientke držijo dogovorjenih datumov pregledov,« poudarja. To je še posebej pomembno, če močno krvavite in vas to skrbi, saj bo med krvavenjem ginekolog lahko bolje ugotovil, kaj točno se dogaja.

Močno vinjen je poskušal nosečnici opraviti abrazijo. foto: Arhiv Svet24

Kadar sami sebi postavite diagnozo

Seveda obstajajo zdravila brez recepta, s katerimi lahko odstranite gljivice tam spodaj. »V času uporabe določenega zdravila nikar ne hodite na pregled. Za zdravljenje infekcije urinarnega trakta potrebujete antibiotike na recept. Ko jih začnete uživati, jih obvezno porabite do konca,« pravi Beth Battaglino, vodja neprofitnega združenja, ki se ukvarja z izobraževanjem žensk o njihovem zdravju.

Kadar ne poveste, katera zdravila uporabljate

Morda mislite, da zdravniku ni treba navesti vsa zdravila, ki jih uporabljate, ker pač ne vplivajo na pregled ali kontracepcijske tablete, po katere ste prišli. Motite se. Ginekolog mora vedeti za vsa zdravila, ki jih uživate, saj to lahko še kako vpliva na vaše zdravje.

Funkcija normalnega nožničnega izcedka je, da ščiti nožnično steno in sečila pred vnetji ter deluje kot lubrikant. foto: Arhiv

Kadar molčite

Ginekologi zagotavljajo, da želijo slišati prav vse, kar vas muči. »Naša odgovornost in dolžnost je, da pomagamo pacientkam do prave odločitve. Morda  se sramujete določenih težav, toda mi se z njimi srečujemo vsaki dan,« zatrjuje ginekologinja Dana Jacoby. Zapomnite si, da zaradi sramežljivosti lahko ogrozite svoje življenje.

Kadar ne hodite redno na teste PAP

Strokovnjaki se strinjajo, da redni pregledi za raka materničnega vratu rešujejo življenja. »Vsi poznamo pacientke, ki so predolgo odlašale s pregledom. Denimo, že izcedek neprijetnega vonja je lahko povod za sum raka na materničnem vratu,« pravi Battaglinova.  

prejšnji članek
Kateri so razlogi za smeh?
Lepota
Kateri so razlogi za smeh?
naslednji članek
Iz prve roke: airbrush makeup
Lepota
Iz prve roke: airbrush makeup
Preberite tudi
#nasazenazenska
nasazenazenska